Не са алкохол и цигари! Виж кое убива мозъка ти бавно

5 от 5 Снимки

5. Пушене


Пристрастените към никотин образуват с 50% по-малко неврони в хипокампуса на мозъчната кора – поне при мишките. Никотинът обаче прикрива загубата от невроните и той не личи, докато не го спрем. С всяко дръпване от цигарата човек вдишва 7000 токсични вещества, 69 от които причиняват рак. А пушенето води и до инсулт – състояние, което убива стотици хиляди мозъчни клетки безвъзвратно.

Мозъчните клетки имат определено време на живот след което умират. През живота ни те намаляват прогресивно. Това е естествен процес, но има неща, които го ускоряват. Те са част от ежедневието ни.

Повечето неврони се появяват през детството. Някои обаче се образуват и в зряла възраст и дори в късните години от живота. Процесът се нарича неврогенеза и протича в хипокампуса - най-важната зона в мозъка, отговаряща за паметта, емоциите и усвояването на знания.

Има обаче навици и фактори, които блокират неврогенезата и убиват мозъчните клетки.

Години наред се смяташе, че алкохолът и цигарите са най-вредните неща за тялото и мозъка ни. Оказва се обаче, че те са само помощници и истинските убийци на клетките са едни от ежедневните на навици и привични.

Вижте кои са те в галерията горе.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати