ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ниско либидо: причини и лечение

Ниско либидо: причини и лечение

Ниско либидо
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Либидото е нормално желание, което всеки човек има. Често се среща обаче да изгубим интерес към секса. Ниско либидо за дълъг период от време може да сигнализира и за проблем. Евентуалните причини за ниско либидо могат да са разнообрази.

Лекарствата могат да са една от тях. Сред тях са медикаментите за високо кръвно налягане, като например бета-блокерите. Друга причина - кортикостероидите. Такъв ефект имат и някои опиати - морфин или оксикодон. Антидепресантите, особено тези от SSRI-групата, като например Золофт, също имат такъв страничен ефект. В този случай това не е причина за притеснение. Ако ниското либидо пречи на начина ви на живот обаче, обърнете се към лекаря си, за да обсъдите смяна на терапията. Потърсете и начини за лечение на ниско либидо.

Депресията е друга честосрещана причина за ниско либидо. Тя променя не само сексуалното желание, а и всички останали аспекти от човешкия живот. Хората, които страдат от нея, губят интерес към всичко, което им е доставяло удоволствие.

Някои хронични заболявания също може да са сред причините за ниско либидо. Хроничната болка е сред тях - когато страдате от нея, вероятно приоритет ви е да я облекчите, а не да правите секс. Хронични белодробни заболявания, болести на сърцето и на бъбреците също имат такъв ефект. Високото кръвно налягане намалява либидото, както и високият холестерол. Диабет тип 2 също може да е виновен за намаленото желание за секс.

Проблеми със съня, като например обструктивна сънна апнея, намаляват нивата на тестостерон в тялото на мъжа. Именно ниско количество на този хормон може да е причина за такива странични ефекти при силния пол. По-малкото сън, дори без да страдаме от сънна апнея, също намалява либидото. Скорошно проучване сочи, че само седмица недоспиване намалява нивата на тестостерон в тялото с до 15%.

Ниското либидо е естествено с напредването на възрастта. И при мъжете, и при жените остаряването може да доведе до невъзможност за постигане на оргазъм или еякулация, както и по-трудно достигане до възбуда.

Стресът също повлиява. Когато психиката ни е силно напрегната, тя има конкретно влияние и върху физиката. Посттравматичният стрес повишава трикратно възможността за развитие на сексуална дисфункция. Някои техники за справяне със стреса, като например спорт, медитация или йога, могат да помогнат не само на психиката ви, а и на либидото ви.

Причини за ниско либидо

Злоупотреба с алкохол и наркотици. Въпреки че те ни подтикват към необмислени постъпки, като например практикуване на небезопасен секс, дългосрочната злоупотреба с тях може да доведе не просто до намаляване на либидото, а до пълната липса на желание за секс. Ако случаят е такъв, то помощ от психолог и психиатър ще ви помогне, за да се справите със зависимостите си и да водите пълноценен начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати