Възпаление или инфекция – какво се случва в тялото ни?

Инфекция

Инфекцията може да се развие след нараняване или рани на кожата. Основните признаци на състоянието са повишена чувствителност, подуване, зачервяване или топлина около мястото на раната. Възможно е да се появят червени ивици в областта на травмата, събиране и изтичане на гной от района на нараняването, подуване на лимфните възли, зачервяване в слабините, треска.

Възпалението се развива като нормален защитен отговор на имунната система, когато телесната тъкан е раздразнена по някаква причина. Когато тъканта се раздразни, имунната система увеличава притока на кръв към зоната. Това причинява локално подуване, топлина и зачервяване. Отокът може да окаже натиск върху нервните окончания, което може да причини болка в областта.

Състоянието може да се появи и в крайниците, без да има нараняване, а поради прекомерна употреба и износване на ставите. Симптоми на възпаление могат да се наблюдават при състояния като бурсит, артрит или тендинит.

Може да е трудно да се направи разлика между възпаление или инфекция, защото и двете състояние имат сходни симптоми и не е необходимо да има ясно изразено нараняване, за да се появят.

Възпаление

Болката и подуването, които се появяват без нараняване и със зачервяване, червени петна по кожата, изнеженост, топлина, треска или гной, могат да бъдат причинени от инфекция. Инфекциите могат да настъпят без известно увреждане на засегнатата област.

Болката, подуването, зачервяването и топлината, които се появяват внезапно в палците на краката, могат да бъдат причинени от подагра. Други състояния или заболявания, които могат да причинят възпаление, са артрит и ревматични заболявания.

При всеки от гореспоменатите случаи се налага лекарски преглед и назначаване на медикаментозно лечение. Това важи особено в случаи на инфекция на кожата, септичен артрит, септичен бурсит или костна инфекция, инфекция на цялото тяло (сепсис).

Все пак незначителните инфекции могат да изчезнат сами или с помощта на народната медицина. Сред тях са гъбични инфекции на ноктите на краката, вирусна инфекция от плантационна рана на брадавици.

Инфекция

Трябва да знаете и още нещо, когато се чудите дали имате възпаление или инфекция. Хората, които имат диабет, периферна артериална болест или нисък имунитет, са по-склонни да развият инфекция на долните крайници или да имат усложнения от инфекция. Леките възпаления или леки инфекции обикновено се излекуват от само себе си.

Бързото медицинско лечение на инфекция може да предотврати сериозни усложнения.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати