Очаквате бебе? Може да сте изложена на риск от анемия

бременна жена с анемия

Бременността и раждането могат да са прекрасни преживявания, но идват с много усложнения. Тялото преминава през различни промени и корекции, за да се приспособи към растежа и развитието на бебето. Според Американското дружество по хематология кръвоснабдяването в тялото ви се увеличава с 20 до 30%. За да създадете здрави кръвни клетки, организмът ви се нуждае от достатъчно количество желязо и витамини.

Червените кръвни клетки помагат за транспортирането на кислорода от белите дробове към останалата част на организма. Без достатъчно количество от тях сте изложени на риск от анемия. Поради увеличаването на кръвта повечето бременни жени изпитват лека анемия. Тя може да доведе до задух, замаяност и слабост.

Бременните могат да страдат от следните видове анемиядефицит на желязо, дефицит на фолиева киселина и дефицит на витамин В12. Тези витамини и минерали се абсорбират от организма чрез консумацията на богати на тях храни.

Ако анемията напредне и стане по-тежка, животите на майката и на детето може да са изложени на риск. За бебето може да има риск от дефекти на невралната тръба, да се роди преждевременно или с ниско тегло. На майката може да се наложи кръвопреливане след раждането. По време на растежа детето може да изпитва дефекти и забавяне в развитието, както и да страда от анемия.

За щастие, има начини за борба с анемията по време на бременността. Ето някои от тях.

Яжте храни с високо съдържание на фолиева киселина, позната и като витамин В9. През бременността бебето абсорбира по-голямата част от фолиевата киселина на майката. Това може да доведе до дефицит. За да подобрите нивата, яжте богати на витамина храни. Такива са зелените листни зеленчуци, бобът, макаронените изделия, бананите.

бременна жена приема добавки

Пийте пренатални мултивитамини. Те могат да помогнат в борбата с анемията, както и с други дефицити, възможни по време на бременността. Бебто поглъща повечето ви хранителни вещества и минерали, затова трябва да сте сигурни, че имате достатъчно и за двамата.

Гответе в чугунени съдове. Така ще добавите значително количество желязо към храната си. Готвенето в чугунени тенджери и тигани става с по-малко мазнина, а тези съдове са по-безопасни от съвременните. Това ги прави по-здравословни за вас и бебето ви.

Яжте храни с високо съдържание на витамин С. Такива са цитрусовите плодове, доматите, кивито, броколите. Не се препоръчва обаче да приемате твърде много. Високите дози витамин С могат да поставят бебето в риск от преждевременно раждане.

Избягвайте храни, които възпрепятстват усвояването на желязо. Ако сте анемични, трябва да увеличите количеството желязо в кръвта. Консумацията на кафе, какао, билкови чайове и богати на калций храни потиска способността на организма да абсорбира достатъчно желязо. Опитайте се да намалите приема им.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати