ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Важни неща, когато планирате бременност

Важни неща, когато планирате бременност

Важни неща, когато планирате бременност

За някои жени подготовката на тялото им за бременност отнема няколко месеца, а за други жени може да отнеме години. Независимо дали това е вашето първо, второ или шесто бебе, следващите важни стъпки ще ви помогнат да се подготвите за възможно най-здравословната бременност.

Посетете вашия лекар

Вашият лекар ще иска да обсъди с вас вашата здравна история. Ако сте имали предишни проблеми с бременността, дали и какви лекарства приемате в момента, ваксинации от които може да се нуждаете, и стъпки, които да предприемете преди бременността, за да предотвратите появата на бъдещи проблеми.

Медицинско състояние

Важни неща, когато планирате бременност

Ако в момента имате някакви здравословни проблеми, трябва да се убедите, че те са под контрол и се лекувате правилно. Някои от тези здравословни проблеми включват полови предавани болести, диабет, проблеми с щитовидната жлеза, високо кръвно налягане, анемия и други хронични заболявания.

Начин на живот

Говорете с вашия лекар или друг специалист, ако пушите, пиете алкохол или използвате определени лекарства, живеете в стресова среда или работите с токсични вещества. Здравните специалисти ще ви помогнат с консултации и подходящо лечение.

Медикаменти

Приемът на определени лекарства преди и по време на бременност може да причини сериозни проблеми на плода. Ако планирате бременност, трябва да обсъдите необходимостта от каквито и да е лекарства с вашия лекар, преди да забременеете.

Фолиева киселина

Важни неща, когато планирате бременност

Фолиевата киселина е витамин от група В. Ако една жена има достатъчно фолиева киселина в тялото си поне 1-3 месеца преди и след зачеването, това може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб на бебето.

Избягвайте всички токсични вещества

Избягвайте вредни вещества като синтетични химикали, метали и спрейове за насекоми около дома или на работното място. Тези вещества могат да навредят на репродуктивната система както при мъжете, така и при жените.

Поддържайте здравословно тегло

Ключът към постигането и поддържането на здравословно тегло не е в краткосрочните диети. Става въпрос за начина на живот, който включва здравословно хранене и упражнения. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, говорете с лекаря си за безопасни начини за достигане и поддържане на здравословно тегло, преди да забременеете.

Здравословна бременност

След като забременеете, не забравяйте да спазвате всичките си нови здравословни навици и редовно да се консултирате с вашия лекар за пренатална грижа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати