Фамилното хранене намалява депресията

Фамилното хранене намалява депресията

Мръсни чорапи по пода, трохи по дивана, отново свършила ролка тоалетна хартия – всички тези дребни на пръв поглед несъвършенства вкъщи имат потенциала да ви докарат много стресови ситуации, които да опънат нервите ви до краен предел.

Това неминуемо ще рефлектира и върху атмосферата вкъщи, върху децата, тяхното емоционално състояние и способности за развитие.

Решението е да се поставят определени правила, които да важат с еднаква сила за съпруга ви, децата и всички останали членове на семейството. Предприемайки конкретни стъпки ден след ден ще стане възможно да създадете силно, щастливо и по-здраво семейство, в което скандалите и напрежението са сведени до минимум, а умственото състояние на децата се подобрява. Наскоро изследователи стигнаха до интересен извод:

Доказано е, че фамилната закуска или вечеря подобрява резултатите на децата в училище, намалява шанса за хранителни нарушения при момичетата и намалява нивата на депресия както при момчетата, така и при девойките.

Това обаче не означава, че семейното ядене трябва да е сериозна и формално „задължение“. По-просто казано единственото, което децата ще помнят като пораснат от фамилните събирания, са забавните моменти и ритуали. Ето защо поне веднъж в месеца можете да изненадате децата си като вместо за вечеря им сервирате закуска или обратното, или пък през уикендите да гледате заедно детски програми.

Фамилното хранене намалява депресията

Останете си вкъщи и бъдете заедно

Когато имате възможност, разнообразете излизането и хвърченето по задачи със стоене вкъщи или в двора, където заедно с децата си да извършвате съвместни дейности. Ако е необходимо дори залепете етикет „не“ на телефона си.

Децата ви имат нужда от вас и вашето внимание. Детските психолози съветват, че четенето на книги на глас е страхотен метод за подобряване на взаимоотношенията между децата и родителите, тъй като симулира семеен разговор.

Бъдете готини родители

Създаването на комфортно пространство за вашите деца и техните приятели е едно от най-умните неща, които можете да направите. Няма да ви коства много да поставите баскетболен кош в двора или на друго безопасно място. Създайте им навици за здравословен живот и поощрявайте събирането с приятели, които имат същите приоритети.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати