ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Захранване на бебето

Захранване на бебето

Захранване на бебе

Захранване на бебе означава, че започвате да давате на вашето съкровище и друг вид храна освен кърма (адаптирано мляко). Периодът на захранване продължава много дълго време. Преди да започнете да храните детето си с други храни, трябва да имате предвид няколко неща:

- В началото, когато започнете да захранвате бебето, му давате съвсем малко количество от новата храна – до 2 лъжички.

- Не давате на всяко хранене от нея, а само веднъж дневно – например на третото хранене за деня. Важно е да не е непосредствено преди лягане.

- Ако детето не хареса това, което сте дали – в никакъв случай не настоявайте да продължава да яде. Опитайте да му дадете по-късно.

- За да може да се разбере дали бебето няма някаква непоносимост към определена храна, на ден се дава само един нов продукт.

бебешки пюрета

- През първите дни на детето се дава нова храна само един път на ден. След като вече е опитало няколко нови храни, можете да му дадете да похапва твърди храни два пъти дневно.

- Изчакайте около 3 дена, за да видите дали няма да има някаква алергична реакция. След това повторете.

- След като детето вече е свикнало на една-две нови храни и ги приема нормално, можете да опитате с трета.

- Месните пюрета са последен етап – след плодовите и зеленчуковите.

Най-важният въпрос за захранването е кога да започнете. Няколко умения, които вашето бебе е придобило, ще ви подскажат, че вече е време:

- държи играчка в ръката си и я поднася към устичката;

- може да седи самичко за няколко минути;

- когато го кърмите усещате, че суче по-засилено от преди;

Захранване на бебето

- не на последно място интересува се какво си похапвате вие и ви гледа с интерес.

За да сте напълно убедени, че е време да започнете със захранването, най-добре да търсите няколко от тези знаци. Разбира се, думата на педиатъра също е от значение. На едни места се твърди, че детето може да започне с други храни след 4-ия месец, на други, че през първите 180 дни детето спокойно може само да се кърми.

Истината е, че всяко бебе се развива с различни темпове и едва ли има точна рецепта на кой ден трябва със сигурност да се започне със захранването.

Следва друг основен въпрос свързан със захранването – какво да му дам първо?

Някои родители решават да опитат първо с оризова каша, която няма особен вкус и можете да смесите с кърма. Имайте предвид, че тя действа затягащо. Други започват със зеленчуци, защото смятат, че бебето по-трудно ще свикне с техния вкус, отколкото с този на плодовете.

За първи храни са подходящи зърнените храни ориз, царевица, елда. От плодовете - пюре от банани, круши, ябълки, зеленчуковите – пюрета от моркови, карфиол.

Следващата важна стъпка – да приготвим храните у дома или да купуваме готови?

Далеч по-добре е домашно приготвеното, но имайки предвид, че в самото начало бебо изяжда една лъжичка, цялата процедура по приготвянето се обезсмисля. С други думи – всеки родител решава дали ще купи готови храни или ще ги приготви у дома.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
kati
kati
07.04.2015 22:18
moje li da zapo4na zaxranvaneto s gotova ka6a ot palnozarnest oris ili trqbva da e s bql
0
0