Правят детски град в Лондон

Кидзания

Детски миниград, наречен Кидзания (KidZania), се строи в столицата на Великобритания. Идеята е в него да властват само малчуганите.

Градът за деца ще внесе изцяло нови правила, заявява пред вестник Гардиън Джоел Кедбъри, който е председател на Кидзания.

Изграждането на комплекса ще струва двайсет милиона паунда. Градът, който е предназначен изцяло за ролеви игри, ще може да се ползва от всеки малчуган под 14-годишна възраст.

Тематичният град ще е снабден с полицейски участък, летище, магазини, университет, ресторанти, театър, кино и банка. Мястото ще предлага на малчуганите още свой вестник, паспорти и валута. Комплексът ще разполага и със зона за родители. Възрастните ще се намират в нещо като огромен аквариум, където „да се забавляват“, докато хлапетата „се трудят“.

Посещавайки Кидзания, децата не само ще си играят, но ще могат да се срещнат и с трудностите от реалния живот. Идеята е миниградът да има и възпитателно въздействие върху малките пакостници. Вместо да оставят децата си да се самоотглеждат пред компютрите, родителите ще могат да ги срещнат с работната атмосфера в различните професии.

Дечицата ще си играят на работа и ще получават заплата в специална детска валута кидзос (KidZos). Палавниците ще могат да се превъплътят в шейсет роли (професии), като всяка от тях може да се играе по 25 минути. За едно посещение едно хлапе ще може да е например боклукчия, лекар и готвач.

Семейство

Целта ни е Кидзания не само да напомня на реален град, а да подготви децата за истинския живот, казват организаторите на проекта.

Идеята за детския миниград принадлежи на мексиканеца Ксавиер Лопес. По думите му проектът ще е интересен, тъй като ще позволи малчуганите да бъдат откъснати от постоянно контролиращите ги родители.

Когато са сами и в контакт със свои връстници, те взимат достатъчно добри решения. Родителите изобщо не им се бъркат. Самият аз постоянно забранявам на децата си разни неща.

Ако родителите обаче бъдат изключени, малчуганите ще се чувстват много по-добре. Така ще имат възможност да играят и да учат по-качествено, обяснява Лопес.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати