Как правилно да повиваме бебето

Мама и бебе

Напоследък отново излиза на мода повиването на бебето в пелени. Теорията е, че стегнатото повиване особено нощем осигурява по-дълъг и спокоен сън.

Повиването може много да помогне за успокояване на бебето (и родителите му) в първите няколко месеца. Тук не става въпрос за бабешкото повиване с цел изправяне на краката, при което се използва стегнато навит повой и което може да доведе до луксация на ставите, а за повиване с цел пресъздаване на сигурността, която бебето е изпитвало в утробата на майката.

Едно по-старо австрийско изследване сред албанските кърмачета е доказало, че повиваните деца с похвата опъване на крачетата значително по-късно се научават да пълзят, способността им да посягат с ръце и да хващат се развива по-бавно, страда и координацията на движенията им, изобщо цялостното им двигателно развитие.

Повиването възпира необузданото махане с ръчички и не позволява на бебето да се стряска безпричинно. Изследванията в тази област показват, че ако се повият, бебета спят по-добре и по-дълго, особено когато са по гръб.

Освен това се счита, че повиването намалява риска от настъпване на синдрома на внезапната бебешка смърт, тъй като повитите бебета спят по-добре, но същевременно и по-леко, така че при опасност те могат да се събудят по-лесно и по-бързо.

Първото повиване може да е малко стресиращо за всички участващи и наблюдаващи лица и ако не направите няколко тренировки със спокойно бебе (най-добре сутрин, когато се е наспало и не е гладно), може да не успеете да постигнете желания успокоителен ефект.

През първите три до четири месеца повивайте своето бебе тогава, когато то е превъзбудено или тогава когато искате да го приспите. След тези първи четири месеца, повечето бебета вече не се нуждаят от повиване през деня. Нощното повиване може да продължи до седмия месец (дори повече) след раждането, особено тогава, когато бебето видимо страда от неспокоен сън.

През лятото прегряването е проблем, когато повиваме бебето, така че е много важно да използвате лека, дишаща материя. Платове като муселина са чудесни, а също така се уверете, че като повивате детето, то не е облечено с още един слой дрехи (т.е. трябва да бъде само по еднократни/многократни пелени).

Ако температурата в стаята все пак Ви изглежда висока, може да включите вентилатор, за да поддържате стаята хладна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати