Семейните вечери пазят децата от алкохол и наркотици

Семейните вечери пазят децата от алкохол и наркотици

Родителите днес са поставени пред много повече предизвикателства при отглеждането на децата отпреди. Животът е много по-натоварен, изкушенията са много повече, а забранените вещества са по-достъпни от всякога. Поведенческите проблеми при децата се увеличават и тийнейджърите все по-често залитат по алкохола и наркотиците.

Дисциплината заема огромна част от процеса на възпитание. Оказва се, че един прост навик, като този да вечеря с родителите си всяка вечер, може да подобри обноските на детето и да го предпази от пристрастявания.

Учени от Националния център по наркотични зависимости в Колумбийския университет са установили интересна зависимост. Оказва се, че колкото по-често тийнейджърът вечеря в семейна среда, шансът да пие, пуши и употребява наркотици намалява драстично. Ако 5 пъти седмично семейството се събира около масата, детето надали ще залитне по тези зависимости.

Когато вечерите със семейството са по-малко от 3 пъти седмично, вероятността подрастващият да злоупотребява с лекарства и да използва наркотици нараства с 3.5 %. Освен това е 3 пъти по-вероятно да пуши марихуана, 2.5 пъти се увеличава шансът да пуши цигари, 1.5% е по-вероятно да опита алкохол и 20% - да влоши оценките си.

Освен намален риск от зависимости, вечерите по поне 5 пъти седмично намаляват риска от затлъстяване при подрастващите. Те по-рядко страдат от ниско самочувствие, по-рядко взимат участие в престъпни дейности, не се поддават на натиск и забременяват по-късно. Уютът и вкусната храна се оказват решаващи за доброто възпитание на детето, както и научаването му на важни ценности в живота.

Семейните вечери пазят децата от алкохол и наркотици

Стабилната връзка с родителите днес може да се изгради именно на вечеря, когато всички членове на семейството са у дома. Освен само да се храните заедно, опитайте и да приготвите храната заедно или да напазарувате преди това. Има много начини да прекарате време заедно, като едно цяло.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати