ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Ето как да не отгледате злоядо дете

Ето как да не отгледате злоядо дете

Злоядо дете

Родителите често се сблъскват с една изгубена битка – да накарат децата си да ядат здравословна и разнообразна храна. На много от възрастните им е позната ситуацията, когато се опитват да дадат на хлапето си брюкселско зеле или друг зеленчук, а малкият нехранимайко започва да пищи, да бута чинията и дори да ги замеря с храна.

Трябват здрави нерви и усилия, а резултатът невинаги е такъв, какъвто възрастните очакват. Злоядите деца често поставят майките и бащите си пред непреодолимо изпитание на родителството като цяло. Учени обаче сега твърдят, че можем да се справим с проблема, преди той да е възникнал на практика.

Ново изследване казва, че някои деца са по-придирчиви от други, тъй като не са кърмени. Според проучването децата, които са кърмени, са склонни да харесват по-голямо разнообразие от хранителни продукти.

Ако са приемали кърма в бебешката си възраст, като порастват, хлапетата ще са по-отворени да опитват разнообразни храни. В другата крайност е случаят, когато едно дете е хранено с бебешка формула. То ще свикне с един вкус и има голяма вероятност да се превърне в злоядо.

Експертите препоръчват децата да бъдат захранвани с голямо разнообразие от зеленчуци, когато бъдат отбити. Така те ще свикнат с вкуса им и ще приемат полезната храна и в бъдеще. Учените съветват родителите бебета да бъдат захранвани по осем пъти в денонощието с малки количества зеленчуци. Изследвания показват, че така хранени деца започват да обичат полезната храна с напредването на възрастта.

Най-лесно децата могат да развият предпочитанието си към зелените храни, ако майката яде редовно зеленчуци и здравословна храна, докато ги кърми. Известно е, че това, което родителят консумира, променя вкуса на кърмата. Така бебетата, още преди да бъдат захранени, вече ще са свикнали с вкуса на зеленчуците и след това работата на родителя им ще спадне наполовина.

Друг е вариантът обаче, ако родителят не се храни с полезни храни, а например похапва сладко и така наречените храни-боклуци. Тогава бебето ще свикне с този вкус и задачата на неговата майка да го научи да се храни със зеленчуци ще е почти невъзможна.

Така че специалистите препоръчват на младите майки, които кърмят, да се хранят по начина, по който искат и техните деца да се хранят. Така родителите няма да имат после злояди деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати