Ето така се възпитава креативно дете! Важно е

Деца

Естествено е всеки родител да се старае да направи житейския път на детето си по-лесен. Най-доброто за малките обаче не се изразява в купуването на скъпи играчки и воденото на скъпи курсове. Според мнозина експерти най-добрият подарък, който може да направи един родител на наследниците си, е да ги научи да мислят независимо. По този начин те ще създадат едно креативно дете, което ще може да се справя успешно с препятствията в живота.

На първо място хвалете самото дете, а не неговите или нейните действия. Така например, ако то нарисува картина, не хвалете творбата, а нейния автор. Кажете му: Колко си талантлив/а. По този начин ще дадете възможност на детето да осъзнае, че може да се справи, че е талантливо и уникално.

Този прост комплимент ще го стимулира да подобри уменията си също така. На този ранен етап от развитието им е важно да им покажете, че това, което правят (и начинът, по който го вършат), е правилно. По този начин, когато пораснат, няма да изгубят своята креативност, тъй като тя ще е била неразделна част от детството им.

Креативност

Знаем, искате послушно дете. Точно и затова имате правила за поведение, които държите наследникът ви да спазва. Това не е лошо нещо и дори е наложително. Важно е обаче да не прекалявате с правилата. Ако ограничавате детето си с прекалено много правила, когато порасне, то ще изпитва затруднения в решаването на собствените си проблеми. Ще търси конвенционални методи за преодоляване на препятствията, вместо да се опитва да приложи алтернативни или нестандартни решения.

Много важно е да разговаряте с вашето дете. Решете сами за себе си как искате то да се държи. Седнете след това с него и обсъдете защо подобно поведение е важно. Оставете детето да избере само своите ценности в рамките на предначертаното от вас поведение.

Възпитание на дете

Когато родителите и децата разговарят помежду си, последните имат шанса да защитят своето мнение и да се опитат да намерят начин да разрешат даден проблем. Това, от своя страна, ще им помогне за в бъдеще да отстояват своите позиции и да постигат по-голям успех. Подобни разговори помагат на децата да се замислят и за последствията от своите действия – както за тях самите, така и за околните.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати