Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Разстройство при бебето

Разстройство при бебето

Разстройство при бебето

Новородените бебета не идват в дома ни с инструкция за употреба, както на много млади родители би им се искало. Освен много радост, мъниците дават и много поводи за притеснения. Един от тях е разстройството, което може да означава знак за множество безобидни или сериозни състояния.

Като цяло мръсните пелени могат да дадат множество отговори за здравето на вашето бебче. Човек може да разчете това по количеството, цвета, консистенцията на съдържанието им.

Кърмените бебета получават разстройство по-рядко от бебета, хранени с адаптирани млека. Тъй като кърмата е пълна с антитела, тя помага да се предпазят бебетата от някои от честите детски болести, включително диария. Освен това, ако кърмата е основен хранителен източник за бебето, то излагането му на организми в храната и водата, което може да причини стомашни инфекции и диария, е ограничено.

Метаболизмът на бебета е много по-бърз, отколкото този на възрастните. Точно и затова мъниците пълнят пелените си толкова често. Това не означава, че имат разстройство. Ако изпражненията са жълтеникави и дори леко воднисти, не е нужно да се притеснявате. Това е типично за кърмените бебета.

Следва да обърнете внимание и дори да потърсите лекарски преглед, ако изпражненията са леко зеленикави или по-тъмни от нормалното. Също така ако са напълно течни, с неприятна миризма или пък ако съдържат слуз или кръв.

Разстройство при бебето

Причините за разстройство при бебета са много, но има няколко основни. Най-честите са вируси или бактерии и храните или лекарствата, които майката приема.

Най-голямата опасност при разстройството е бебето да се обезводни. Дехидратацията при новородени и малки деца може да се случи много бързо. Признаците за състоянието са сухота в устата и устните, по-малко от пет нацапани паперса за денонощие, липса на апетит, раздразнителност. Ако бебето ви проявява подобни симптоми, веднага потърсете лекар.

Разтройството може да бъде опасно за новородени и малки деца, тъй като може да доведе до дехидратация и загуба на тегло. Ако бебето ви има диария без други симптоми, давайте му повече течности и се обадете на лекаря си за съвет.

Ако детето ви има диария заедно с треска, признаци на дехидратация, прекомерна сънливост или лошо кърмене, веднага посетете лекарския кабинет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest