ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Какво да правим при фебрилен гърч на детето?

Какво да правим при фебрилен гърч на детето?

Фебрилен гърч
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
52.31 лв.
Виж ››

Със сигурност, да видите фербилен гърч на детето си е особено стряскащо. Но най-важното, което трябва да направите в подобна ситуация, е да не изпадате в паника, а да сторите всичко по силите си да запазите спокойствие и да му окажете съдействие. Какво включва първата помощ при фебрилен гърч?

Както знаете, фебрилните гърчове настъпват при повишена телесна температура и са най-чести при кърмачетата и малките деца. Обикновено гърчовете траят до няколко минути и настъпват на фона на фебрилитет, който обикновено е над 38 градуса по Целзий.

Децата излизат от фебрилния гърч в повечето случаи спонтанно, без да се налага прилагане на терапия. Фебрилен гърч обаче със сигурност не означава, че детето ще развие епилепсия или ще бъде засегната нервната му система. Затова в такъв момент, действайте разумно и не се поддавайте на емоцията.

Ако детето получи фебрилен гърч, трябва незабавно да го сложите да легне на твърда повърхност, с главата назад за освобождаване на дихателните пътища.

Необходимо е да следите дишането му и за признаци като посиняване или побеляване на лицето, стягане на челюстта или затруднено дишане. Ако гърчът продължи повече от 5 минути, вероятно се касае за усложнен фебрилен гърч и в такъв случай е необходимо да се обадите на спешна медицинска помощ.

Важно е да знаете също, че по време на фебрилен гърч не бива да се се опитвайте да фиксирате крайниците или тялото на детето, с цел предотвратяване на конвулсиите. Не бива да поставяте каквито и да са течности и храни в устата му, защото те могат да попаднат в дихателните пътища и да предизвикат задушаване.

В никакъв случай не се опитвайте да давате на детето температуропонижаващи средства или да го слагате под студена или хладка вода. Така няма да му помогнете, а напротив - само може да навредите.

Внимавайте къде слагате детето при фебрилен гърч

Когато пристъпът спре, обадете се задължително на лекуващия педиатър, които ще предприеме съответните мерки. При необходимост могат да бъдат назначени още допълнителни изследвания. Те се препоръчват, особено ако детето е под 1 година и има други съпътстващи оплаквания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати