ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да разпознаем качествения зехтин?

Как да разпознаем качествения зехтин?

Видове зехтин

Всички знаем за ползите от зехтина, но само с уговорката, че е истински. Той съдържа здравословни мазнини, които спомагат за намаляване на риска от хронични заболявания - основна причина, поради която потреблението в САЩ се е утроило през последните 25 години.

Но как да избереш подходящата бутилка - особено когато влезеш в супермаркет, претъпкан с повече видове зехтин, отколкото звездите в небето? Ето какво трябва да знаят потребителите при избора за висококачествен зехтин.

Повечето хора знаят, че трябва да търсят Екстра Върджин на етикета, дори и да не са наясно точно какво означава това. Екстра Върджин се отнася до начина, по който е извлечено маслото. Есктра Върджин екстракцията обикновено е механично пресоване, в сравнение с други видове, които използват химически разтворители за извличане на сока.

Обозначението Екстра Върджин обикновено означава по-свежо и висококачествено масло. Това, от своя страна, значи повече от тези страхотни полифеноли, които са толкова полезни за цялостното здраве.

И все пак, зехтинът Екстра Върджин е от най-висок клас, за това и цената му е по-висока от на останалите видове зехтин.

За да бъде класифициран в клас Екстра Върджън, при бутилирането, зехтинът трябва да бъде с киселинност по-малка от 0.8%. Всъщност основен показател за качеството на зехтина е киселинността. Колкото тя е по-ниска, толкова по-добър е продуктът.

Това обаче не можем да установим с просто око, за това, като потребители ще трябва да се доверим на надписа на етикета. Подобно на всеки хранителен продукт, и зехтинът има срок на годност. По-добър индикатор за свежест обаче е да следите датата на реколтата, която ще ви покаже кога е било направено маслото в действителност, а не кога е било бутилирано.

Качествен зехтин

Избягвайте да купувате зехтин, който е на повече от година. Той лесно се разваля от излагане на топлина, въздух и светлина. И не се заблуждавайте от етикети с фрази като студено пресоване, чисто и светло - да, звучат впечатляващо, но са практически безсмислени маркетингови фрази.

Другият съвет е да обърнете внимание на бутилката. Препоръчително е да си избирате зехтин, който е бутилиран в тъмно стъкло и никога в пластмасово. Това също означава, че най-добре е да съхранявате зехтина си в килер или в шкаф, а не в кухнята, където може слънцето да го осветява и огрява директно. В противен случай зехтинът може да граняса.

Освен това е важен и вкусът. Ако има опция да пробвате зехтина преди да го купите, направете го. Качественият зехтин има мек и приятен вкус. Не се заблуждавайте по цвета на зехтина. Той е различен, в зависимост от вида на маслините, степента им на зрялост и тяхното хлорофилово, и каротиново съдържание, но обикновено е с нюанс от жълто до зелено. Освен това е важно да отбележим, че зехтинът не трябва да има ферментирал и застоял мирис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати