Десет ползи за здравето от яденето на краставици

Рязане на краставици

Краставиците са четвъртият от най-отглежданите зеленчуци в света и знаете ли, че е една от най-добрите храни за цялостното здраве на организма, често се споменава като супер храна. Краставиците често се пръскат с пестициди, така че е важно да купуваме биологични или само домашно отглеждани.

Ето 10 предимства на краставиците:

1. Краставиците са добър източник на витамини. Сложете ги в газирани напитки и кафе дори или ги яжте просто така.

2. Краставиците съдържат 95 % вода, помагат за поддържане на тялото хидратирано, като същевременно помагат на организма за премахването на токсини. Краставиците са изтъкани от витамини, организмът ви се нуждае от тях. Не забравяйте да консумирате и обелката, защото кожата съдържа добра доза на витамин С, около 10 на сто от дневната препоръчителната доза.

3. Грижа за кожата и косата - ако не ви харесва да ядете обелката, тя може да се използва за кожни раздразнения и слънчеви изгаряния, на същия принцип както и алое. Поставете парче над подпухналите си очи и противовъзпалителните и свойства ще помогнат за намаляване на подпухването. Силиция и сярата в краставиците помагат да се стимулира растежа на косата.

Салата с краставици

4. Борба с рака - Краставиците са известни с това, че да съдържат lariciresinol, pinoresinol и secoisolariciresinol. Тези три лигнани имат силно влияние според научните изследвания във връзка с намаляване на риска от няколко вида рак, включително рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на матката и рак на простатата.

5. Домашни грижи - елиминира мъгливото огледало в банята. Преди да вземете душ, разтрийте парче краставица покрай огледало и ще предотвратите замъгляването на огледалото. Вместо WD40 – препарат за смазване на врати, натъркайте парче краставица по пантите и вратата ви ще спре да скърца.

6. Облекчава лошия дъх - вземете парче краставица и го натиснете върху езика си в продължение на 30 секунди, фитохимикалите ще убият бактериите в устата ви, които са отговорни за причиняването на лош дъх.

7. Лек за махмурлук - за да избегнете сутрешния махмурлук или главоболие, изяждайте няколко резенчета краставица преди лягане. Краставиците съдържат достатъчно захар, B витамини и електролити за попълване на много от основните хранителни вещества, които помагат за намаляване на интензивността на махмурлука и главоболие.

8. СПИН, загуба на тегло и храносмилане - поради ниското си съдържание на калории и високото съдържание на вода, краставиците са подходящи за идеалната диета за хора, които търсят за загуба на тегло. Високо съдържание на вода и фибри в краставиците са много ефективни в избавянето на тялото от токсини, подобряването на храносмилателната система, подпомагането на храносмилането. Ежедневната консумация на краставици може да се разглежда като лечебно средство при хроничен запек.

Маски за лице с краставици

9. Лекува диабет, намалява холестерола и контролира кръвното налягане - Сока от краставица съдържа хормона, който е необходим на клетките на панкреаса да произвеждат инсулин, за които е установено, да бъде от полза при пациенти с диабет. Изследователите са установили, че съединения, наречени стероли, в краставиците могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерол. Краставиците съдържат много калий, магнезий и фибри. Те работят по-ефективно за регулиране на кръвното налягане. Това прави краставиците добри за лечение и на двете, ниско кръвно налягане и високо кръвно налягане.

10. Поддържа здравето на ставите, облекчава подагра и артрит, болките. Краставицата е отличен източник на силиций, който е известен с това, че помага за насърчаване на здравето на ставите чрез укрепване на съединителната тъкан. Те също са богати на витамин А, В1, В6, С и D, фолиева киселина, калций, магнезий и калий. Когато се смесят със сок от моркови, те могат да облекчават симптомите на подагра и артрит чрез понижаване на нивата на пикочната киселина.

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати