Тлъстата тайна на мюслито

Тлъстата тайна на мюслито
Кухненски стелаж с колелца - резедав-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кухненски стелаж с колелца - резедав
29.00 лв.
24.65 лв.
Виж ››

Всяка диета, която решите да опитате, започва с мантрата „Закуската е най-важното ядене за деня“. Осем от десет хранителни режими препоръчват за закуска да се консумира овесени ядки, може и мюсли, в комбинация с плодове или мляко. Безусловно, това е една наистина здравословна закуска. Това, което вие и диетологът ви не знаете е, че това далеч не е толкова ниско калорично, колкото досега сте си мислили.

Според учените калориите, които са отбелязани на опаковките на всички видове мюсли, са подвеждащи и неточни. Те смятат, че производителите подценяват калориите, които фибрите доставят в организма и преувеличават количеството на сурови ядки и плодове. Това разминаване може да достигне до 30% от общото количество калории.

Въпросът, с подвеждащите обозначения на етикетите, беше повдигнат на годишната конференция на Американската асоциация за научен напредък в Бостън. Професор Джефри Лайвсли, британски специалист по хранене, споделя: „Когато хората консумират мюсли, те действително се хранят здравословно, но често наддават на тегло.“

Тлъстата тайна на мюслито

За никого не е тайна, че фибрите съдържат калории. Според старата система за оценка на енергийната стойност фибрите, като баластни вещества, не се разграждат в организма и техните калории не бива да се взимат пред вид.

Новите правила на Европейската агенция по храните налага и нови правила при изчисляването и изписването на енергийната стойност на продуктите. От края на 2014 г. производителите и търговците ще са длъжни да отбелязват на етикета по 2 калории за всеки грам фибри от съдържанието на продукта.

До сега енергийната стойност на продуктите се изчисляваше според традиционната система, която оценяваше само калориите, които постъпват от протеини, въглехидрати и мазнини. Всеки грам протеини и въглехидрати се оценява с 4 калории, а мазнините с 9 калории. С промяната към тях ще се добавят и по 2 калории за всеки грам фибри.

Мнението не д-р Лайвсли е, че като цяло традиционната система за отчитане на енергийната стойност на различните продукти е добра. Но остарелите методи, които използва, както и различните фактори, които не взима пред вид при отчитането на калоричността, могат да подведат хората.

Рейтинг

5 2
4 9
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (20)

Изпрати
koko
koko
13.08.2015 01:27
Abe ya stiga.Vsiski jivotni gi hranyat s trici jito ecemik i tam podobni za barzo nadavane na kilogrami.yajte yajte.ako ste za kladnicata.glupava rabota.
0
0
MYM
MYM
18.06.2014 12:10
Извинете хора, не е по темата ма Павел пише "осигорява", Лара пише "очудвам", абе вие български къде сте учили бе?
7
0
ммм
ммм
01.01.2016 12:49
Даа, Лорчето е писала и "незнам". Това е нивото за съжаление.
0
0
Човека
Човека
11.04.2014 12:57
Лара ако си яла по 2 килограма мюсли дневно не се очудвам , аз лично съм свалил 30 килограма от диета с мюсли , плодове и чисто месо.
3
0
Лара
Лара
11.04.2014 11:23
Незнам дали е така или не,но напълнях точно от мюслите с кисело мляко...намеренията ми бяха съвсем други,но вместо да сваля -аз качих.
2
2
Иво
Иво
11.04.2014 07:22
Нали правите огромната разлика между Мюсли и Овес. Аз за 6 месеца свалих от 84кг на 57 с чисти храни и овес.
5
1
нанси
нанси
11.11.2013 22:20
Замених две хранения с мюсли с кисело мляко.Свалих близо 20 кг. Пълни глупости са това за калоричното мюсли.Ако изяждате по една кутия на ден ,естествено ,че ще надебелеете,както е с всяка храна.
2
0