Етикет за новогодишната трапеза

Етикет на масата

Ако сте решили да поканите гости за посрещането на Нова година, е хубаво да спазите някои неизменни правила, които по една или друга причина много често се забравят или пък умишлено се пренебрегват. Колкото и вкусни ястия да сте подготвили, масата трябва да да бъде подредена с вкус, а поднасянето на храната да става по определен ред.

Изберете салфетки и покривки, които са в топли цветове и празнични цветове – жълто, оранжево или червено. Сложете свещи, които обаче са по-ниски, за да не се нарушава визуалният контакт между хората на масата. Същото важи и за цветята и вазите.

При поднасянето на отделните ястия трябва да има малка пауза, а не всичко да става по едно и също време. Поднасянето на следващия вид напитка трябва да стане, след като са отсервирани чашите от предишното питие. По възможност аперитивът и мезетата трябва да са поднесени на отделна масичка, но това не е задължително условие.

Етикет за новогодишната трапеза

Ще направите много добро впечатление, ако до всяка чиния поставите малко подаръче за гостите. Може да бъде и просто листче с пожелание или късметче.

Дори и да нямате време да приготвите всички ястия, а да заложите на готови или купени от ресторант, може да отделите време да приготвите сами хляба или питата – всеки би се впечатлил от подобно усилие.

Задължително охладете добре шампанското и пригответе чашите за него по-рано, за да може в първите минути на новата година да направите наздравица с всички гости.

Нова Година

По отношение на ястията, които ще поднесете, оставяме във вашите ръце този избор. Всичко зависи от времето и броят на хората, които се поканили. Задължително на масата трябва да присъстват хапки и различни мезета, алкохол и шампанско, салати и сухи мезета.

Вижте и някои идеи за основно ястие: Новогодишен специалитет, Котлети по нормандски, Бавно печена свинска плешка и Печено руло във фолио.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари