Как виртуалната медитация може да ви помогне да се справите със стреса

Виртуална медитация в офиса

Виртуалната реалност би могла да бъде доста пристрастяваща. Вероятно сте виждали очилата, посредством които човек може да се потопи в нея. Сигурно не знаете, обаче, че това би могъл да бъде начин да се справите със стреса и тревожността си. Това твърдение е доказано от разказа на една жена, която прави това откритие случайно.

Въпросната дама споделя, че не е била привърженик на технологиите и не би могла да си представи онова, което и се е случило. Не е ползвала кой знае колко дори телефона си и въобще не си е помисляла, че именно виртуалната реалност ще ѝ помогне да се справи с психическо разстройство.

Всичко започва, когато жената получава подарък – очила с възможност за потапяне във виртуалното пространство с препоръка да ги използва за виртуална медитация. Тя направила точно това, като в началото очакванията ѝ не били големи.

Решила е да изтърпи колкото може и в началото това време се равнявало на 30 секунди.

Когато включила приложението за медитация и чула тоновете на нежната музика от пиано, жената била изумена как тялото ѝ започнало да се отпуска почти веднага. Когато въображението ѝ я отвело на най-прекрасното място – пейка с изглед към океана по залез слънце, придружено с нежна и красива мелодия, тя почувствала как притесненията и тревожността изчезват.

Дишането ѝ станало по-бавно, пулсът се успокоил и ставал равномерен, също както и сърдечният ритъм. Останала е това състояние за около 40 минути. Всъщност тя постига въпросната медитация, нещо което дотогава било немислимо да се случи в живота ѝ.

Когато маха очилата, за да се върне към ежедневните си задачи, тя усеща как успокояващият ефект продължава с часове. Това бил моментът, в който дамата преоткрива лечебната сила на виртуалната реалност и медитацията в нея. Приложението предлагало редица възможности – пренасяне в зимна гора под светлините на северното сияние до джунгла, обградена от водопади. Сякаш можеш да отидеш до всяко кътче на света.

Медитация

Този тип медитация помага за отпочиване и отпускане на мозъка след дълъг натоварен ден. Тогава, когато наистина се нуждаем от спокойствие и тишина.

Направени са проучвания, които показват забележителни резултати. Установено е, че след подобна медитация, симптомите на стрес и безпокойство значително намаляват.

Защо виртуалната медитация е по-добра от обикновената?

Защото когато човек има проблеми със стреса, чувства колко натоварена е психиката му, непрекъснато се тревожи за нещо, по-трудно би могъл да успокои съзнанието си с класическата медитация, включваща мълчание и фокусиране.

Виртуалната медитация предлага сбор от цветове, красиви картини и мелодии, които ангажират сетивата веднага. Така те съдействат за мигновеното изгонване на негативните мисли от ума. Освен това, може да се прави навсякъде, включително в собственото ви легло.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати