Целувката предизвиква еуфория в мозъка

Целувка

Когато очите на любимия човек са широко отворени и гледат право във вашите, вие се прегръщате и никой от вас дори за миг не се замисля защо всъщност устните ви се сливат.

Най-лесният отговор на това е елементарен – защото на хората им е приятно, когато са целуват. Но има хора, които смятат, че този процес изисква обяснение.

Това са учените, които са се посветили на изучаването на целувките и се наричат филематолози. Досега те все още не са открили кога, как и защо е възникнала целувката.

Но те вече имат теория за промените на биологията на целувката през вековете и какво влияние точно има това върху човешките същества. Но голямата загадка е дали целувката е вроден или придобит инстинкт.

Целуване

Според някои това е придобит тип на поведение, който се е зародил при предците ни. Пещерните хора не са имали бебешки пюрета, затова майките са предъвквали добре храната, преди да я дадат на бебето си.

Дори след като малчуганите се сдобивали със зъби, майките протягали устни към бузките им, за да се почувстват хлапетата по-сигурни и да се успокоят при стрес.

В полза на теорията, че целувката е придобит инстинкт говори и фактът, че далеч не всички хора по света се целуват. Така например някои племена дори не подозират какво е това целувка.

Други учени обаче твърдят, че целувката е инстинктивно поведение и се базират върху факта, че дори някои животни се целуват. Всъщност много представители на животинското царство търкат носовете си в знак на симпатия.

Но маймуните Бонобо се целуват, за да утешават близките си след сбиване и да сплотяват социалните си връзки. Понякога и те като хората го правят без причина.

Жените подсъзнателно правят анализ на миризмата на партньора, като се доближат прекалено близко до него. Те предпочитат миризмата на мъже, които имат гени, различни от техните.

Това помага за създаване на здраво поколение. Според още една теория устните и езикът са снабдени с огромно количество нервни окончания, които карат мозъка да ни накара да се чувстваме на седмото небе и краката ни да се подкосят, докато се целуваме.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати