ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Изобретиха магнитна сперма

Изобретиха магнитна сперма

Магнитна сперма

В днешно време технологиите се усъвършенстват буквално с всяка изминала минута. Учените непрекъснато създават какви ли не изобретения и роботи.

В края на миналата година учени изобретиха костенурка робот, която да изследва потънали кораби. „Животинчето“ е наречено U-CAT и е специално конструирано за изследвания в дълбоки води. Принципът на придвижване на робота е вдъхновен от костенурките. Той ще се движи свободно благодарение на четири плавника, без да влия по някакъв начин на околната среда.

Този път обаче гениалните учени са изобретили миниатюрни машинки, вдъхновени не от какво да е, а от сперматозоидите. Специалисти сътвориха много малки роботчета, наподобяващи сперматозоиди, за да могат те по-успешно да пренасят и доставят лекарствени препарати, съобщава сайтът Гизмо.

Уникалното изобретение е конструирано от учени от университета в Твенте в Холандия и от Германския университет в Кайро. Причината за изобретяването точно на механични сперматозоиди е, че в течна среда истинските сперматозоиди се предвижват прекалено лесно.

Миниатюрните роботчета са дълги 322 микрона. Те са изградени от пластичен силикон, обгърнат от пласт от полимера SU-8, популярен с механичната си устойчивост. „Сперматозоидите“ притежават опашки, а главите им са защитени от слой от никел и кобалт.

Сърце

При евентуално променливо магнитно поле магнитните сперматозоиди започват да „мятат“ опашки и да се предвижват абсолютно точно. Този нов вид „сперма“ освен за доставяне на лекарства на конкретни места, може да влезе в употреба при ин витро процедури и при отпушване на артерии.

Засега миниатюрните роботчета са движат много по-бавно от истинските сперматозоиди, като са дори шест пъти по-едри от тях, но специалистите са твърдо решени да усъвършенстват изобретението си и затова са започнали работа по негов още по-малък двойник.

Друг робот пак с миниатюрни размери беше създаден точно преди една година. Роботът-муха е дело на учени от харвардския университет.

Интересното творение представлява роботизирана муха и несъмнено е едно от най-малките роботчета в света. Малката джаджа е лети съвсем като истинска муха, но също ѝ предстои да бъде подобрявана и променяна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати