ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Днес е световният ден на музиката, възрастните хора и архитектите

Днес е световният ден на музиката, възрастните хора и архитектите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73137
Световен ден на музиката

На 1 октомври се отбелязват едновременно Световния ден на музиката, възрастните гора и архитектите, което означава, че доста хора празнуват в първия ден от октомври.

Международният ден на музиката се отбелязва по цял свят от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

Слушането на музика намалява стреса, стимулира мозъчните клетки, насърчава правенето на физически упражнения, води до по-добър сън през нощта и действа болкоуспокояващо.

При слушането на музика се освобождават ендорфини, които ни карат да се чувстваме добре.

През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти. Свети Йоан Кукузел е наричан още Ангелогласни заради хубавия си глас.

Музиката е универсален език за малки и големи, а тъкмо децата са най-истинските меломани. Последни проучвания във Великобритания и Финландия показват, че децата възприемат с по-голяма лекота музиката, отколкото човешката реч.

Учените са доказали, че музиката не само успокоява децата, но може да ги направи и по-умни. Тя дарява емоции, здраве и щастие.

възрастни хора

На 1 октомври се отбелязва и Международният ден на възрастните хора. Освен това днес се чества и световния ден на архитектурата. Световният ден на архитектурата се отбелязва всеки 1 октомври по решение на XX-та сесия на Международния съюз на архитектите през 1996 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати