ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Вирус прави половината от хората по-глупави

Вирус прави половината от хората по-глупави

Оглупяване

Всеки от нас познава хора, които не блестят с кой знае какви умствени възможности и такива, чийто умствен потенциал прави впечатление. На какво обаче се дължи това? Специалисти от Университета Макмастър заявиха, че интелектуалните способности на човек зависят не от какво да е, а от теглото на мозъка. По думите им колкото по-голям е човешкият мозък, толкова по-умен е човек.

Но ново изследване показа, че причина за интелектуалните способности на човек и най-вече за човешката глупост може да е особен вид вирус, с който е заразено почти половината от човечеството.

Близо петдесет процента от хората по света може да са инфектирани с непознат вирус, който ни прави по-глупави от останалите човеци, твърдят американски учени, цитирани от изданието Дейли мейл.

Според учените има опасност милиони хора да са носители на продължителна инфекция, която действа притъпяващо на мозъка ни.

Как специалистите са достигнали до това страшно заключение?

Водни спортове

Оказва се, че те са се натъкнали на вирус, който се намира в гърлата на 44 на сто доброволците, участвали в интересното изследване. На учените им направило впечатление, че тези от пациентите, които били носители на инфекцията, имали сравнително по-лоша успеваемост на тестове за интелигентност.

Американските учени вече имат някакво предположение откъде се е появил вирусът ATCV-1. Според тях той може да е произлязъл от зелените сладководни водорасли. За изследователите от Балтимор и Небраска все още е загадка как инфекцията се е предала от водораслите на хората. Ето защо те продължават опитите си в тази връзка.

Според учените вирусът е достигнал до човечеството много отдавна. Интересното е, че странният вирус не засяга единствено почиталите на водните спортове и плувците. Резултатите от проведеното изследване сочат, че с ATCV-1 са заразени и хора, които нямат контакт със зелените водорасли.

В човешкото тяло живеят милиони вируси. Някои от тях обаче днес се проучват за първи път, обяснява Робърт Уолкън от медицинското училище Джон Хопкинс в Балтимор, който е един от авторите на изследването.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати