Тялото е подвластно на химически календар

Биоритми

Според учени от университетите на Манчестър и Единбург човешкото тяло представлява един своеобразен химичен календар, тъй като то е подвластно на годишните сезони. Би Би Си съобщава, че при ново съвместно изследване на екипите от английското и шотландското висши училища експертите се установили, че в човешкия и в животинския организми има клетки, които съществуват само през зимата, а има и такива, живеещи само през лятото.

Животът на въпросните клетки се определял от дължината на деня. До невероятния факт учените стигнали, след като подробно изследвали и анализирали мозъци на овце в различните сезони на годината. Клетките се намирали в хипофизата на преживните животни и им било дадено името календарни. Приблизителният им брой е около 17 хиляди.

Сезонният часовник, открит при овцете, по всяка вероятност е същият при всички гръбначни животни или поне съдържа същите части, коментира професор Дейв Бърт от Университета в Единбург. Следващата стъпка е да разберем как клетките запаметяват изминалото време, казва още той.

Експертите смятат, че тези клетки са еволюирали до степен, в която могат да съществуват на два режима – летен и зимен. В същото време пропорцията на двата вида клетки през годината отбелязва и потока на времето в тялото.

Спане

Изглежда, че за кратък период от време през годината в средата на лятото и в средата на зимата, всички те са в една и съща фаза, каза професор Андрю Лъдън от Университета в Манчестър.

Учените не са успели да установят до момента дали въпросните календарни клетки имат и пролетен и есенен режим. Режимът на смяна на състоянието им е наречен календарен биоритъм и е смятан за производен на циркадния ритъм, който държи хората будни през правилното време на деня.

Според екипа, правещ изследването, новооткритият ритъм е отговорен, специално при животните, за миграцията, чифтосването, зимния сън и дори ражданията. Установено е, че този ритъм се определя от количеството светлина и съответно от нивото на хормона мелатонин в тялото.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати