Отворете шампанското със сабя

Шампанско

В новогодишната нощ можете да учудите всички, ако отворите бутилката шампанско не с ръцете си, а с помощта на сабя.

Техниката се нарича сабраж – идва от френското sabre, което означава сабя. Според легендата войниците на Наполеон въвели този начин на отваряне на шампанското, защото ги мързяло да слязат от конете си.

Шампанско

За да се получи ефектно отварянето, трябва да тренирате предварително, защото иначе рискувате да залеете цялото помещение с шампанско и да се разхвърчат натрошени стъкла.

Ще ви е необходима сабя с ефектна дръжка, защото именно с нея се отваря бутилката с пенлива течност, без която Новата година просто няма как да дойде. Дръжката се плъзга леко по бутилката и я удря под гърлото.

Тогава се случват едновременно две неща – отчупва се крайната част на гърлото на бутилката и излита тапата. Преди това обаче е направен един малък трик – телчето на тапата е разхлабено, както когато отваряте бутилката с ръце.

Друг тънък момент е, че бутилката трябва да е охладена предварително до 7 градуса. Фолиото от гърлото трябва да е отстранено.

Не се използва кофа с лед, защото целта е да се охлади не бутилката, а гърлото й. Под него, по-точно под пръстенчето, се намира най-високата степен на вътрешно напрежение на бутилката.

При добър удар се получава абсолютно гладък разрез и няма счупени стъкла. Пяната от шампанското ще отстрани евентуалните частици стъклен прах и след това веднага трябва да се донесат чаши, за да не изтече златистият еликсир на пода.

В Русия и Франция са много популярни комплектите за шампанско, които включват две кристални чаши и сабя с тежка дръжка за ефектно отваряне на бутилката.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати