Смехът и плачът заздравяват социалните връзки

Смехът и плачът заздравяват социалните връзки

Също както когато гледате как някой се прозява, се прозявате и вие, смехът е подвластен на същата социална мимикрия, твърдят учени от Белгия. Достатъчно е да чуете как някой се смее и без да го искате, се смеете и вие.

Това се дължи на факта, че това е реакцията на мозъка, щом чуете смях. Мозъкът веднага активира участъка, който контролира движенията на лицевите мускули. Това, че се смеете заедно с някого, който се смее, не е измислено току-така от природата.

Социалната мимикрия играе важна роля в общуването между хората. Смехът, плачът, викането, прозяването и дори кихането са начини за създаване на силни връзки в малка общност. Според учените бурните емоции осъществяват най-силната връзка между хората.

Опитвайте се да се смеете възможно по-често, защото смехът е здраве. Бебетата започват да се усмихват едва към четвъртата седмица от живота си, а смехът идва по-късно – чак към третия месец. Затова пък на 6 години хлапетата се заливат от смях по 300 пъти дневно.

Смехът и плачът заздравяват социалните връзки

Възрастните хора обаче се смеят не повече от десетина пъти на ден. Което е много вредно за здравето. Древните гърци обичали да повтарят една фраза: “За да си здрав, ще ти помогнат три неща – спокойствие, смях и умереност в храненето”.

Когато се смеем, се променя изцяло ритъмът на дишането: вдишването е по-продължително и дълбоко, а издишването е бързо и кратко. В резултат се ускорява газообменът и в кръвта нахлува повече кислород. А това е равно на кислороден коктейл или разходка в гората или парка.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати