Тормозят ви натрапчиви мисли? Ето как да се справите

Натрапчиви мисли

Натрапчивите мисли спохождат всеки от нас. Някои отминават незабелязано, други са досадни. В други случаи обаче те могат да са породени от някакъв точно определен проблем. Тогава цялостното ви състояние може да се влоши до крайна степен.

Няма универсално решение как да изгоните тези мисли. Това зависи от това колко тежко е състоянието. Най-добрият начин е да експериментирате.

Потискане

Това е универсалният метод за справяне с проблема. Повечето от нас са програмирани да реагират така. Това би ви помогнало в кризисна ситуация особено когато мисълта е свързана със силна емоция като агресия. Вдишайте и изгонете всички съпътстващи мисли. Коренът на самия проблем е емоционалният отговор в дадената ситуация, а не само натрапчивата мисъл. Трябва да се научите както да я потискате, така и да контролирате емоционалните си изблици.

Потискането обаче не е добър вариант. Постоянното потискане на мислите и емоциите вреди и може да доведе до депресии, тревожност и обсесивно-компулсивно разстройство. Следва ефектът на отскока – потисканите мисли стават много по-агресивни и устойчиви. Така индивидът влиза в порочен кръг, който го изтощава и понякога носи физическа болка.

Репресиране

То се случва, когато човек има вродена склонност към потискането на нежеланите мисли. Случва се несъзнателно. Този защитен механизъм обаче може да ни изиграе шега. Потиснатият материал може да се появи във всеки един момент, точно когато най-малко очакваме. Обикновено се забелязва при реакцията на човек срещу определено раздразнение.

Най-добрият начин за справяне с репресивните мисли е споделяне. Методът се нарича споделено лекуване. Пациентите биват окуражавани да споделят проблемите и мислите си. Ако те са загнездени твърде дълбоко или са забравени, е нужна помощ от специалист. Общото мнение е, че ако репресираните спомени бъдат изкарани наяве, човек може да се справи по-лесно с тях. Ако не се справите с тях, те продължават да ви влияят във всеки един момент и то без да забелязвате.

Приемане

Щастие

За да се справите с натрапчивите мисли в дългосрочен план, е добре да ги приемете. Това е най-трудният, но и най-добрият вариант за подхождане към проблема. Първото, което трябва да направите, е да разберете, че не сте сами. Въпреки привидната самота, когато осъзнаете, че случаят ви не е уникален, ще се почувствате по-добре.

Натрапчивите мисли нахлуват ненадейно. Когато това стане се опитайте да се сетите за ситуация, която да ви разсее. Друг вариант е да започнете да анализирате повтарящите се структури. Задавайте си въпроси и оставете сценарият сам да се разиграе в ума ви. Отговорите помагат да намерите дългосрочни решения за справяне с натрапчивите мисли. Опитайте се да погледнете обективно случващото се. Така ще осъзнаете, че няма нищо нередно, но в същото време е извън вашия контрол. Само така ще позволите на този сценарий, както е влязъл, така и да излезе от съзнанието ви. Не си позволявайте да преувеличавате ситуацията и не позволявайте на натрапчивите мисли да превземат ежедневието ви.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати