Как печелим и губим приятели от пръв поглед

Приятели

Често се казва, не трябва да съдим за книгата по корицата. Но това клише не важи, когато става въпрос за вземане на важното решение кой да ни бъде приятел. В свое изследване учени от университета в Базел са установили, че човек решава дали някои му е симпатичен, или не още с пръв поглед.

Склонни сме да страним от новите и да не ги включваме в групата на нашето обкръжение, ако лицето им изглежда студено и некомпетентно. Работният израз, с който боравили учените за тази физиономия, е bitch face (в случая няма да го превеждаме).

Така според резултатите хората с външен вид, който се приема за смуителен и егоистичен, често биват ограничавани от социални контакти, като целта е да се възстанови хармонията в групата.

От друга страна, социалното изключване е страх, който се заражда в детството при почти всеки. То е изключително болезнено преживяване за всеки засегнат. Според учените в Базел оправданото отблъскване на даден индивид става, когато той всява смут в дадена група, но по-честите случаи за изключване са на база пръв поглед.

Социално изключване

В своето проучване швейцарските изследователи показали на 480 доброволци различни лица на мъже, обработени на фотошоп. Лицето на всеки от манекените било променяно, за да изглежда топло или студено, както и като компетентно и некомпетентно.

Както и очаквали, макар и да ставало въпрос за един и същ човек, групата изключила обработените снимки на мъжете със студено и некомпетентно лице, а харесали снимките, на които манекенът бил усмихнат и изглеждал целеустремен.

Хора

Така учените доказали, че на подсъзнателно ниво всеки има ясно изразена идея какво трябва да е лицето на един приветлив и съответно на неприветлив човек. Не е намерена обаче връзка между личностните качества и чертите на лицето. Точно и поради тази причина учените съветват да се въздържаме от прибързани оценки и да изчакваме да се запознаем с характера на човека срещу нас.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати