ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се справим с тормоза в училище

Как да се справим с тормоза в училище

Тормоз в училище

Повечето деца са били подигравани от брат или близък в някакъв момент. И това обикновено не е вредно, когато се прави по игрив, приятелски и взаимен начин и двете деца смятат, че е смешно. Но когато дразненето става болезнено, непочтено и постоянно, то се превръща в тормоз и трябва да спре.

Тормозът е умишлено мъчение по физически, словесни или психологически начин. Той може да варира от удряне, бутане, обиди, измисляне на обидни прякори, заплахи и подиграване за изнудване за пари и вещи. Някои деца се бунтуват, избягвайки другите и разнасяйки слухове за тях. Други използват социални медии или електронни съобщения, за да подиграват други или да навредят на чувствата им.

Според проучвания повече от 50% от децата се сблъскват с тормоз в училище. Това е тъжната реалност. Въпреки мерките, които се взимат срещу ужасния училищен тормоз, той е ежедневие.

Училищният тормоз може да доведе до влошаването на физическото и психическото здраве, депресия и многобройни комплекси в бъдеще. За справяне с тормоз в училище, изключително важна е ранната намеса. Ако детето ви е тормозено, има начини да му помогнете да се справи с дразненето, физическото насилие или клюките, без те трайното да му въздействат.

На първо място, комуникацията и доверието между родител и дете е от изключително значение. Важно е да се отнасяте сериозно към тормоза, а не просто да го изтриете като нещо, което децата трябва да издържат. В тежки случаи тормозът е допринесъл за трагедии като самоубийства и стрелба в училище.

Ако детето ви каже, че е тормозено, слушайте спокойно и предлагайте комфорт и подкрепа. Децата често са склонни да не казват на възрастните за тормоза, защото се чувстват неудобно и се срамуват. Те се притесняват, че родителите им ще бъдат разочаровани, разстроени, гневни от тях.

Тормоз в училище

Понякога децата чувстват, че заслужават този тормоз. Понякога се страхуват, че ако злодеят установи, че са казали, положението им ще се влоши. Други се притесняват, че родителите им няма да им повярват или няма да направят нищо или се безпокоят, че родителите им ще ги принудят да се борят, когато се страхуват.

Похвалете детето си за това, че се е осмелило да говори с вас. Напомнете му, че не е само и затова са семействата – да се подкрепят и да си помагат. Уведомете училищните власти и настоявайте да предприемат стъпки за справяне с тормоза в училище.

Понякога е полезно да се обърнете към родителите на насилника. Но в повечето случаи учителите или съветниците са най-добрите, с които да се свържете първо. Ако сте опитвали тези методи и все още искате да говорите с родителите на тормозещи деца, най-добре да ползвате посредничество на служител на училището.

Посъветвайте детето си да избягва насилника, докато решите проблема. Ако става дума за психически тормоз, а не за физически, кажете на детето да го игнорира или да му каже ясно и силно да спре. Съветвайте го и да търси подкрепа от възрастен или да организира приятелите си, заедно да игнорират човек, който го тормози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати