Ползи от хот йога

Ползи от хот йога

Хот йогата или така наречената гореща йога се превърна в едно от най-популярните физически упражнения през последните години. Този метод предлага много от същите предимства като традиционната йога.

Какво е хот йога и какви са ползите от практикуването ѝ?

При хот йогата температурата в помещението трябва да бъде по-висока от нормалната стайна температура. Обикновено топлината варира между 27 и 38 градуса по целзий (80-100 F). Горещите йога сесии включват голямо разнообразие от пози, придружени с музика и взаимодействие между хората в класа.

Целта на хот йогата е да осигури отпускане на ума и да подобри физическата издръжливост и форма. Ако се практикува правилно и безопасно, може да се възползвате от следните ползи от хот йогата:

1. Изгаряте повече калории

Доказано е, че при традиционната йога 160-килограмов човек може да изгори около 200 калории. При повишаването на температурата в помещението, изгарянето на калории може да стигне до 460 при мъжете и 350 при жените.

2. Подобрява гъвкавостта

Какво е хот йога

Може би сте чували, че разтягането след като сте затоплили мускулите си е много по-безопасно. Топлината ви позволява да се разтегнете много повече, както и да достигнете по-голям обхват на движенията.

3. Намалява стреса

Много хора се обръщат към йогата, за да се справят със стреса. В проучване от 2018 г. е доказано, че 14-седмична програма с хот йога значително намалява нивата на стрес и подобрява качеството на съня.

4. Подхранва кожата

Едно от предимствата на изпотяването в топла среда е, че циркулацията на кръвта се подобрява значително, а това помага на кожата да се подхрани отвътре.

5. Подобрява костната плътност

Хот йога ползи

Редовните сесии по хот йога допринасят за подобряването на костната плътност, а това е от особено значение при по-възрастните и при жените пред менопауза.

Съвети за безопасност при практикуване на хот йога

Като цяло, хот йогата е безопасна, но както при повечето упражнения, има някои предпазни мерки които трябва да имате предвид.

Дехидратацията е основен проблем при хот йогата, затова пиенето на вода преди, по време и след тренировката е от съществено значение.

Ако имате ниско кръвно налягане или ниска кръвна захар, може да усетите замайване или да ви се завие свят, ето защо е нужно да се консултирате със специалист преди да се заемете със хот йога.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати