ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Соматропин - хормонът, разграждащ мазнини

Соматропин - хормонът, разграждащ мазнини

Соматропин
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Соматропинът представлява мощен метаболитен хормон. Той отговаря за метаболизма на мазнините, въглехидратите и протеините и е един от осемте хормона, разграждащи мазнини.

Соматотропинът се произвежда от предната част на хипофизата. Действието му е зависимо от възрастта. Производството му е интензивно през на юношеските години, когато участва най-активно в стимулирането на растежа на тъканите и разбиването на упоритите мастни депа. С напредването на възрастта обаче ендогенните нива на растежния хормон започват да намаляват. Въпреки това, хормонът продължава да бъде наличен в тялото, но в много по-малки дози.

Соматропинът се нарича още хормонът на растежа. В своята естествена структура той се състои от 191 последователни аминокиселини. През 80-те години на нашия век соматропинът е обект на изследвания от учените.

Добавки

Тогава те успяват да създадат и първият рекомбиниран растежен хормон, който бързо доказва, че може да има изключителни лечебни свойства. Той е често използван от атлетите, за постигане на максимални резултати.

Растежният хормон е считан от мнозина за истинския „извор на младостта“. Той доказано участва в онези процеси в нашето тяло, свързани със загубата на мазнини. За целта работи заедно с мастните клетки, като ги подтиква да разбиват по-бързо мазнините и да ги използват за източници на енергия.

От друга страна, той стимулира растежа на всички тъкани в тялото – процес, който се дължи предимно на увеличаването в броя на клетките, а не на техния размер. Подобрява и темповете на протеиновия синтез.

Разграждане на мазнини

Спрямо ползите, които предлага соматропинът, той е често прилаган в терапии за редуциране на теглото. Това е така, като този хормон ускорява триглицеридната хидролиза в адипозната - мастна тъкан, предизвиквайки видима загуба на килограми.

Растежният хормон има и още ползи. Той повишава нивата на глюкоза в черния дроб и индуцира инсулинова резистентност чрез блокиране на активността на този хормон в желаните клетки.

Когато се приема под формата на добавка, той заздравява съединителната тъкан, хрущялите и сухожилията, защото намалява уязвимостта към травми. Терапии с растежен хормон продължават от 5-6 месеца до година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Велимил Георгиев
Велимил Георгиев
28.12.2013 08:14
Здравейте,
Бих желал да ви попитам дали соматропин има "извлечен" във вид на таблетки или капсули?
16
0