Може ли грейпфрутът да разгражда мазнините ни?

Сок от грейпфрут
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
75.00 лв.
Виж ››

Похапването на храни, богати на мазнини, довежда до натрупването им в организма, а оттам и до покачване на телесното тегло. А може ли сок от грейпфрут до промени това?

Ново изследване от Калифорнийския университет Бъркли в щата Калифорния е проведено върху мишки, подложени на диета, богата на мазнини. Те едновременно с това добавяли към менюто и сок от грейпфрут. Оказало се, че той успява да понижи нивата на кръвна захар, както и да подобри инсулиновата резистентност.

Още от години се смята, че този цитрусов плод е полезен за здравето на човека с неговите отслабващи ефекти. Редица изследвания твърдят, че грейпфрутът съдържа определени ензими, които изгарят мазнините по-ефективно и така способстват загубата на тегло.

Учените твърдят обаче, че са провеждани малко изследвания, които да докажат ефекта на грейпфрута и неговия сок върху метаболизма при хората. По тази причина те решили да проучат по-надълбоко тази теория.

Грейпфрут

Отново използвали мишки, разделени на две групи. На едните давали сок от грейпфрут с добавка захар за по-голяма сладост и едновременно с това били подложени на богата на мазнини диета. На втората група, подложени на същата диета, давали питейна вода с подсладители, за да се постигне същият глюкозен прием.

Оказало се, че гризачите от първата група, които приемали сок от грейпфрут, намалили теглото с близо 18 %, за разлика от консумиращите вода. Също се отчело намаляване стойностите на кръвната им захар с до 13–17 %.

Изследователите открили и едно съединение в състава на грейпфрута, наречено нирингин. И в резултат на проучвания те установили, че той е причината за намаляването нивата на кръвна захар, но не и за спада в телесното тегло. Така учените смятат, че е налице друго вещество в плода, което повлиява затлъстяването.

Ползите от похапването на грейпфрут или консумирането на сок, направен от него, не спират дотук. Различни проучвания смятат, че този цитрусов плод е и средство за лечение на бъбречни кисти, както и на злокачествени заболявания.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
...
...
22.05.2015 21:36
"Оказало се, че хората от първата група, които приемали сок от грейпфрут, намалили теглото с близо 18 %, за разлика..." Как така хората? нали експериментът бил проведен с две групи мишки? 'д
0
0