Упражненията вършат работа само ако вярвате в тяхното действие

Упражнения

Ново проучване твърди, че хората, които смятат, че упражненията са добри за тях, могат да извлекат повече умствени и физически ползи от практикуването им, отколкото тези с по-ниски очаквания.

В изследването, проведено от учените в университета във Фрайбург в Германия, изследваните субекти са получили повече неврофизиологични и психологически ползи от упражненията, ако вече имали положително мислене за спорта.

В проучването се включили повече от 200 души на възраст между 18 и 32 години. Всички доброволци преминали през специални консултации, на които, без да подозират, психолози им създали положителна или негативна нагласа към спорта.

Според вижданията им за резултатите от упражненията тестовите обекти били разделени на две групи. На първата група бил пуснат филм, който показвал колко е полезно карането на колело. Вторите, които били с негативна нагласа към спортуването, пък гледали специално заснет филм, който показвал, че карането на колело е приятно, но няма съществени ползи за здравето.

Всички трябвало да се упражняват всеки ден за 30 минути в продължение на два месеца на велоергометър.

Резултатите показват, че нашето вътрешно убеждение относно това колко ще се възползваме от физическата активност, има значителен ефект върху нашето благополучие, казва ръководителят на изследването професор Хендрик Моти.

Според професора и екипа му правилната нагласа за спорт дава вид плацебо ефект и води до по-големи резултати от упражненията. Тестваните субекти, които вече са вярвали, че физическата активност ще има положителни ефекти, преди да участват в проучването, се радвали повече на упражнението, подобрили настроението си, намалили тревожността си, изморявали се по-бавно и дори загубили повече телесни мазнини от резервираните към спорта.

Учените вярват, че резултатите от изследването им се отнасят и за други спортове за издръжливост като джогинг, плуване или ски бягане.

Вярванията и очакванията биха могли да имат дългосрочни последствия, например върху мотивацията ни да се занимаваме със спорт. Те могат да бъдат определящ фактор за това дали можем да се решим да ходим на джогинг или да останем у дома на дивана, казва в заключение професор Моти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти