Най-лошите храни при запек

Лошото хранене може да причини запек

Запекът е често срещан проблем. Различни данни показват, че всеки пети човек го има. Според медицинското определение за състоянието може да се говори, когато ходенето по голяма нужда се случва три или по-малко пъти в седмицата или когато изпражненията са твърди и болезнени за преминаване. Жените са по-податливи на състоянието от мъжете.

Най-важното, което трябва да се направи, за да се избегнете запека, е да се придържате към балансирана и разнообразна диета. Трябва да се подбират храни, незатормозяващи червата, защото ако те са претоварени, цялата храносмилателна система може да спре да работи ефективно.

Фибрите са надежден начин да запазим проводимостта на червата, но важно е и да се храним с въглехидрати, които привличат вода и могат да омекотят изпражненията. От изключително значение е да се приемат много течности. На другия полюс са храните, причиняващи запек. Вижте кои са те и ги имайте предвид, когато планирате хранене при запек:

Млечни продукти

Млечните продукти също биха могли да са причина за запек

Въпреки че много специалисти твърдят, че млечните продукти водят до запек, това не е напълно вярно. Те могат да доведат до състоянието само хората, които имат непоносимост към лактоза. Само хората, чиито тела не могат да преработват захарта в млечните продукти, могат да се окажат със запек след консумацията на мляко. Въпреки това, около 65% от хората изпитват затруднения при усвояването на лактозата.

Пържени храни

Храните с високо съдържание на мазнини могат да блокират червата. Те са тежки за храносмилане и в тях липсват фибри. На стомаха му трябва много време да ги обработи, а на организма да ги усвои. Зеленчуците, от друга страна, се усвояват и излизат от организма в рамките на 24 часа. Ако имате проблеми с изхождането, спрете пържените храни поне за седмица.

Ориз

Белият ориз също е сред запичащите храни. Той се застоява в храносмилателната система, вместо да преминава бързо. Докато въглехидратите са добри за организма в умерени количества, белият ориз не съдържа влакнестите елементи. Точно затова при запек изберете кафяв ориз, а при диария бял.

Бяло брашно

Бялото брашно е сред лошите храни при запек

Бялото брашно също е сред забранените храни при запек. Въглехидратите имат лоша репутация, когато става въпрос за запек, но това не се отнася за всички, а основно за бялото брашно. В него няма толкова влакна и обработката и усвояването му затруднява движението на червата. Експертите препоръчват хлябът да не излиза от менюто ни, но нека той да е пълнозърнест.

Чай

Това може да изненада читателите, но експертите съветват да се избягва консумирането на чай по време на запек. Докато билковите чайове едва ли ще имат отрицателен ефект, генеричните чайове съдържат танини, които втвърдяват изпражненията. Чаят често съдържа и теин, който е дуеритик. Това води до дехидратация и влошаване на запека.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати