Атеросклероза

AdminAdmin
Администратор
1k1468
Атеросклероза

Атеросклерозата е заболяване, което засяга големите и средните артерии на организма. Свързано е с отлагане на мастни депозити и други субстанции по стените на артериите, които в крайна сметка довеждат до удебеляване на стените им и стесняване на самата артерия, т.е. намаляване притока на кръв. Развитието на атеросклероза продължава с години, по-сериозните прояви започват, когато стеснението на кръвоносния съд е над 50%.

Това заболяване е една от основните причини за преждевременна смърт в наши дни, като е и един от най-честите причинители на инфаркт и инсулт.

Причини за атеросклероза

Много са причините за развитие на атеросклероза като факторите, предразполагащи към нейното развитие най-общо се делят на такива свързани с обмяната на веществата (метаболитни), зависещи от организма (ендогенни) и външни фактори (екзогенни).

Към метаболичните на първо място е високият холестерол, а след това и високите нива на триглицериди в кръвта. Според специалистите високите нива на холестерола често се дължат на прекомерния прием на храни, богати на въглехидрати и наситени мазнини.

Други фактори водещи до атеросклероза и свързани с обмяната на веществата са заболявания на черния дроб, захарен диабет, заболяване на половите жлези, подагра и затлъстяване, както и високо кръвно. За него не е изяснено кое от двете е първично, хипертонията или атеросклерозата.

Един от ендогенните фактори е полът. Доказано е, че благодарение на благотворното влияние на женския полов хормон естроген, жените развиват атеросклероза значително по-късно. Силно влияние оказват още наличието на наследственост и възрастта, с напредването и шансовете за развитие на това заболяване нарастват.

Външните фактори са многобройни, но и голяма част от тях подлежат на контрол. За развитието на атеросклероза благоприятстват страстното тютюнопушене и злоупотребата с алкохол. Друг важен фактор е ниската или дори липсата на физическа активност, което от своя страна довежда до затлъстяване, а от там и до повишаване на кръвното. Стресът и приемът на някои медикаменти също попадат в тази група.

Симптоми при атеросклероза

Развитието на атеросклероза се проявява в части от организма, чиито артерии са най-засегнати. Ако са засегнати артериите на сърцето, проявата на заболяването се изразява като гръдна жаба или инфаркт. В случай, че става въпрос за мозъчните артерии може да се стигне до инсулт, смутена памет за близки събития, може да се развият тромбози, които да доведат до парализа на групи мускули или до смущения в говора. Болки в прасеца при ходене могат да са симптом на периферна артериална недостатъчност, също вследствие на атеросклероза.

Диагностициране на атеросклероза

За визуализиране на стеснените участъци в артериите се използват ангиография и и коронарография. Широко разпространен метод е ултразвуковата диагностика, при която е възможно да се установи наличие на плаки в големите артерии.

Усложнения при атеросклероза

Запушване на артериите при атеросклероза

Едно от често срещаните усложнения при атеросклероза е образуването на тромб. Други често срещани са разкъсването на кръвоносния съд, аневризми, чието разкъсване може да доведе до опасни кръвоизливи.

Инфаркт и инсулт, причинени от атеросклероза са много опасни и често срещани заболявания, които не рядко са с летален изход.

Лечение на атеросклероза

За лечение на това заболяване е необходима консултация с лекар. Основните методи се съсредоточават върху контрол на болестите, които са причина за атеросклероза. Изписват се съдоразширяващи медикаменти и др.

Основно и много важно е какъв ще е хранителният режим. Теглото трябва да се сведе до оптималните за възрастта и височината граници, като това трябва да става постепенно с умерена физическа активност и ограничаване или намаляване на някои групи храни. Добре е да не се преяжда, да се откажат цигарите и да не се прекалява с алкохола.

В менюто задължително трябва да влизат сурови плодове и зеленчуци всеки ден. Да се избягва белият хляб за сметка на пълнозърнестия. Добре влияят различните видове ядки, нерафинирани масла, зехтин, мед, водорасли, риба.

Храните да се приготвят на пара или да се варят и пекат. Пърженото трябва да се избягва.

Приемът на течности е от особено значение, ако нямате предписание от лекар, се опитайте да приемате около 2 литра течности дневно като става въпрос за вода, билков чай и сок от компоти. Може да включите и прясно изцедените сокове.

Предпазване от атеросклероза

За предпазване от атеросклероза най-значими са следните неща:

Отказване от вредни навици – тютюнопушене, алкохол и преяждане.

Редовна физическа активност – ако ходите, трябва да е поне 40 – 60 мин. всеки ден. Във всички останали случаи изберете някой спорт, който ви е приятен и го практикувайте поне 3 пъти седмично, най-малко по един час.

Здравословно хранене – никаква консумация на пържени и пакетирани храни, ограничаване на мазното месо, всекидневна консумация на плодове и зеленчуци.

Поддържане на здравословно тегло

Намаляване нивата на стреса – запишете се на курс, който да ви разтоварва може би йога, курс по рисуване, пеене и свирене на инструмент. Това от една страна ще ви развие талантите, мисленето, а може и да направите нещо, за което винаги сте мечтали.

Отдавайте особено внимание на почивката - както годишна, така седмична и всекидневна. Дайте си време да спрете и просто да поемете дъх.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest