Колит

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Болка в Стомаха

Колитът е възпаление, което засяга лигавицата на стомашно-чревния тракт и най-вече на дебелото черво. Има два вида колит - остър и хроничен, като разликата между тях е в причинителите на възпалението, симптомите и продължителността на протичането.

Причини за развитие на колит

Различни са причините за развитие на колит. Може да бъде инфекция със стрептококи, стафилококи, патогенни коли бактерии и други. Също така колит се развива при патогенно развитие на бактерии, които са обичайни обитатели на дебелото черво. Сред другите причини са неправилно хранене, отравяне с химически агенти, различни видове заболявания, както и прием на лекарства.

Много често причините за развитието на колит са нервно-психически. Но влияние може да окажат при жените бременност, раждане, менопауза и др.

При хроничния колит се наблюдава влошаване, когато човек е подложен на силен психически стрес.

Симптоми при колит

Острият колит започва с болки в областта около пъпа, често изхождане, при което изпражненията може да бъдат примесени с кръв и са течни. Наблюдава се отпадналост, повишена температура, мускулите се отпускат, а коремът е болезнен на пипане.

При хроничния колит, болката е по целият корем, болният има газове, а също така и чести изхождания, които както при острият колит са кашави или воднисти и могат да бъдат примесени с кръв. В някои случаи може да се наблюдава и запек.

Подут Стомах

Диагностициране на колит

Диагностицирането на колит се извършва от специалист. Болният бива разпитан за оплакванията си, за начина си на живот, за близки травмиращи събития, прием на храни и медикаменти, скорошни отравяния. Коремът се опипва и при нужда се назначават необходимите изследвания.

Лечение на колит

Лечението на колита зависи от причините за възникването му. Ако той е резултат от друго заболяване, следва да се обърне внимание на основното заболяване, на прием на медикаменти, които могат да доведат до колит и ако е възможно да се заменят.

В случай, че колитът е резултат от стрес е важно да се ограничи нивото на стреса или да се предприемат мерки за справянето с него. Такива могат да бъдат посещения при психотерапевт, групи за взаимопомощ, физическа активност, йога, курсове за дишане и медитация и др.

При всички видове колит, независимо от причините за възникването е необходимо да се спазва коректен режим на хранене и движение, които да се погрижат за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Медикаменти се приемат само по предписание от лекар.

Хранене при колит

Ако имате колит като начало спрете трудносмилаемите храни – грах, леща, боб, зеле, фасул. Най-добре е да се консумират каши и пюрета. Храните да се приготвят на пара, чрез варене или печене. Пържените и мазни храни е добре временно да се изключат от менюто. Забравете за лютите, пикантните и силно подправени ястия, откажете се от алкохола и тютюнопушенето. Хубаво е да се приемат леки билкови чайове като лайка, липа, шипка и други. Не пийте газирано.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
РАДКА БОНКОВА
РАДКА БОНКОВА
28.03.2013 12:14
Можете ли да ми отговорите съществува ли язвен колит и нещо за него?
3
0