Туберкулоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Силна Кашлица
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Mycobacterium tuberculosi. Тя най-често засяга дихателната система. Бактериите на туберкулозата са много устойчиви във външна среда. Те остават дълго време в храчките на болния човек, а при стайна температура остават активни до 10 месеца. В тъмни и непроветриви помещения тези бактерии могат да издържат цели 3 години.

Туберкулозните бактерии се срещат във всеки човек, но не всеки се заразява, както и не всеки един, който е инфектиран, се разболява от болестта. Смята се, че приблизително 22% от хората, които са изложени за по-дълго време с бактериите се заразяват. От тях само малка част развиват болестта в даден етап от живота си.

По-голяма част от хората остават само носители на бактерията на туберкулозата, но никога не развиват болестта. Това са хора със силна имунна система, която успява да се справи с бактерията. Те не могат да заразяват, но в определен момент на отслабване на имунната система може да развият туберкулоза. Хората с активна, но нелекувана туберкулоза обаче, могат да заразяват останалите.

Най-честата форма на туберкулоза е белодробната, но има и други форми като туберкулоза на коремната кухина, на централната нервна система, на кожата, на очите. Още форми на болестта са костно-ставна туберкулоза, туберкулозен миокардит и перикардит, засяга и периферните лимфни възли.

Заразяване с туберкулоза

Заразяването с туберкулоза може да стане чрез вдишването на малки капчици от инфектирана слюнка, които се движат във въздуха. Бактериите могат да попаднат във въздуха, когато болен от туберкулоза кашля, киха или плюе. Най-често заразяването става при продължителен контакт с болен, чрез вдишването на въздух, в който има болестотворни бактерии. Заразяването не може да стане чрез допир на дрехи на болен човек или едно здрависване.

Има възможност за заразяване и от прием на непастьоризирано прясно мляко. В миналото много хора са се заразявали по този начин, но в наши дни млечните продукти, предлагани на пазара, са преминали обработка, която унищожава опасните бактерии в млякото.

Симптоми при туберкулозата

Според засегнатите части на човешкото тяло, симптомите се разделят на две големи групи.

Симптоми при белодробната форма на туберколозата

В първите мигове, инфекцията възниква в горната част на белите дробове. Ако имунната система е силна, тя може да спре процеса на разпространение на болестта и да я направи латентна.

Когато имунната система не успее да се справи с болестотворните бактерии, те се размножават в белите дробове и започват да се разпространяват в останалите части на тялото.

Характерни симптоми са слабост и умора, загуба на тегло, температура, нощно изпотяване. Появява се кашлица, която в началото е слаба, но с напредване на болестта става упорита и влажна. Започва храчене, което е най-силно сутрин, а храчките са примесени с кръв в някои случаи.

Усещат се болки в гръдния кош. Те се локализират между плешките, в страничните и раменните области на гръдния кош. Болките се засилват при дишане и особено при кашлица. Задухът е характерен симптом за напредналите фази на туберкулозата.

Туберкулоза

Симптоми при извънбелодробните форми на туберкулоза

При туберкулоза на органите в коремната кухина се появяват силни болки в стомаха, подуване, наличие на свободна течност корема, хронична или остра непроходимост на червата.

Ако е засегната централната нервна система, характерните симптоми са главоболие, повръщане и висока температура, а в по-напредналите етапи се появяват гърчове и нарушение на съзнанието.

При засегнати периферни лимфни възли се наблюдава развитие на неболезнен лимфаденит – увеличение на лимфните възли, което може да бъде придружено с нагнояване.

При костно-ставната форма на болестта са характерни болезнени отоци, ограничение на движението на някои стави, скованост на мускулите, затруднени и болезнени движения на гръбнака.

Ако туберкулозата е засегнала очите, най-характерните симптоми за това са сълзотечение, зрителни смущения, светобоязън.

При туберкулозен перикардит и миокардит – възпаление на сърдечните обвивки, се проявяват болки в областта на сърцето, ритъмни смущения, тахикардия.

При туберкулозата на кожата засегнатите започват да се оплакват от язвени промени по нея, зачервяване и уплътняване.

От туберкулоза най-често се заразяват хора със слаба имунна система, а допълнителни рискови фактори са злоупотребата с алкохол и цигари. Хора, които страдат от захарен диабет, стомашно-чревни проблеми също са застрашени.

Диагностициране на туберкулоза

Лекарят първо проверява лимфните възли за подуване, както и ще преслуша внимателно белите дробове и звуците, които издават при дишане.

Най-често използваният метод за диагностициране на туберкулозата е туберкулиновият кожен тест. Прави се чрез инжектиране върху вътрешната част на предмишницата на малко количество антиген. Ако сте заразени с болестта, кожата ще реагира и ще се образува плътна червена подутина.

Могат да бъдат използвани кръвни тестове, които използват сложни технологии, за да се измери реакцията на имунната система за туберкулозни бактерии.

Възможно е прилагането на рентгенография на гръден кош. Изследването може да покаже петна или промени в белите дробове.

Лечение на туберкулоза

Лечението на болестта включва комбинация от лекарства, които убиват бактериите. Ако човек развие активна туберкулоза, но не се лекува най-често изходът е летален. От изключително значение за успеха на лечението е точното спазване на предписания лекарствен режим. Възможно е приемът на хапчета да продължава месеци, дори години.

Ако лекарствата не могат да премахнат инфекцията, може да се наложи операция на белите дробове. Това обаче се прилага в краен случай.

Ако туберкулозата е диагностицирана навреме, болният има всички шансове да се излекува, но ако болестта се открие прекалено късно – изходът е фатален.

Предпазване от туберкулоза

Профилактиката включва поставяне на определена ваксина почти веднага след раждането на бебето, а след това и реимунизиране на 7, 11 и 17-годишна възраст.

Храненето е от изключително значение за поддържане на съпротивителните сили на организма. Хранете се пълноценно с много витамини и белтъчини, спортувайте и поддържайте добра физическа активност.

Спрете цигарите, не злоупотребявайте с алкохола. Поддържайте добра лична хигиена. Консумирайте само продукти, които са преминали ветеринарно-санитарен контрол.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest