Крипторхизъм

Крипторхизъм

Какво представлява крипторхизмът

По време на развитието на ембриона в корема на майката, тестисите се намират в коремната кухина. Преди раждане те се спускат до мястото на крайната си и нормална позиция – в скротума /торбичка от кожа зад пениса/.

Този процес е познат като десцентус. Нарушенията в хода на процеса могат да причинят задържане на тестиса на различни нива по пътя към скротума. Състоянието се нарича задръжка на тестиса или крипторхизъм. Най-често е засегнат само единия тестис, но в някои случаи може да се задържат и двата тестиса.

Честота на това заболяване е различна – от 3% при износените и цели 30% при недоносените момчета. При повечето момченца с един или два задържани тестиса, проблемът се оправя в първите няколко месеца от само себе си. Ако обаче състоянието не се нормализира се налага хирургична намеса.

Причини за крипторхизъм

Не е ясна точната причина за крипторхизъм. Предполага се, че комбинация от рискови фактори като генетична обремененост, състояние на майката и външни фактори могат да нарушат нормалния процес на слизане на тестисите към скротума.

Рисковите фактори, които се считат за най-опасни за крипторхизъм, са ниското тегло на бебето при раждане и недоносване. Други фактори, които увеличават риска от крипторхизъм са употребата на алкохол от майката през периода на бременност; затлъстяване и диабет на майката; тютюнопушене по време на бременнността; употреба на естрогени; наличие на други членове на семейството, които са имали този или други проблеми с развитието на гениталиите.

Симптоми при крипторхизъм

Когато един или и двата тестиса не са достигнали нормалното си положение най-ярко изразеният симптом е, че не се напипва тестис на мястото, където трябва да се намира. Най-често наличието на проблеми с тестисите се установява от лекарите, веднага след раждането на детето. При някои от момченцата със задържан тестис, положението се оправя в първите четири месеца.

Ако това не се случи, трябва да се назначи операция. Състоянието на детето трябва да бъде следено от лекар. При някои от децата, които се раждат с нормално положение на тестисите след време може да се окаже, че тестисите ги няма. Това се дължи на т.нар. асансьорен или мигриращ тестис. Това понятие означава тестис, който преди раждането е слязъл в скротума, но под влияние на фактори като студ, страх, напрежение започва да се движи в посока нагоре-надолу между скротума и слабините.

Диагностициране на крипторхизъм

Лекарят назначава изследвания, чрез които може да установи дали тестисът е в скротума или е задържан на друго място. Ако тестисът е в слабините, той може да бъде локализиран чрез напипване. В случай, че не може да се открие чрез напипване може да се наложи пренасочването към детски уролог.

Операция

Изследванията включват ултразвукова диагностика, магнитно резонансна томография с контраст, лапароскопско изследване. Лапароскопското изследване се счита за най-ефективната процедура за откриване на задържан тестис. То представлява проучване чрез малка камера, която хирургът вкарва в корема на детето посредством малки разрези. По време на същата тази процедура може да се извърши оперативното наместване на тестиса.

Причина за проблеми в позицията на тестиса може да бъде и ектопията на тестис. При това състояние, тестисът се спуска нормално, но не попада в скротума, а в някои от следните места: перинеума, между скротума и бедрото или в горната част на бедрото.

Ако детето има задържане и на двата тестиса, може да се наложи лекарят да направи изследване за установяване пола на бебето. Липсата на тестиси може да е признак за това, че бебето е момиче, но има мъжки полови органи. Състоянието се нарича двойнствени гениталии или интерсексуалност. За установяване на това състояние се назначават изследвания като анализ на свързаните с пола гени, ултразвуково изследване и проучване на нивата на различните хормони в кръв и урина.

Лечение на крипторхизъм

Лечението на крипторхизъм може да бъде осъществено по два начина: хирургичен и нехирургичен.

Нехирургичното лечение се състои в хормонална терапия, която включва инжекции човешки хорион гонадоприн. Продължителността на терапията е от две седмици до месец, но не е толкова ефективно колкото хирургичната намеса. Някои специалисти твърдят, че хормоналната терапия може да предизвика ранно започване на пубертета на момчето.

Хирургичната намеса цели преместването на тестиса в нормалното му място. За процедурата са необходими малки разрези, чрез които да се извърши лапароскопията. След извършването на операцията, състоянието на тестиса трябва да се следи. Ранното лечение на състоянието намалява риска от евентуални усложнения.

Операцията най-често се прави след четвъртия месец на бебето и преди навършването на 15 месечна възраст. Ако задържаният тестис не е жизнен или е много слабо развит, хирургът го премахва. На мястото на премахнатия тестис се слага протеза.

Лечението на крипторхизмът е задължително, защото могат да настъпят някои сериозни усложнения. Това са рак на тестисите, нарушения в отделителната способност, ингивинална херния и торзио на тестиса, което представлява усукване на семенната връв.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати