Хемохроматоза

Кръвна Захар

Хемохроматозата представлява заболяване, причинено от увеличено натрупване на желязо в органите, което води до тяхното увреждане. Причината за отлагането на големи количества желязо е нарушение в обмяната на веществата в тялото. Най-често засегнатите органи са сърцето и черният дроб, хипофизната жлеза, панкреасът и ставите. Болестта се среща сравнително рядко като обикновено мъжете са по-засегнати.

Желязото е микроелемент, който има важна роля за поддържане на доброто здравословно състояние в организма. То влиза в състава на миоглобина и хемоглобина. Съединенията, съдържащи желязо, са много ценни за правилното функциониране на имунната система, метаболитните процеси и синтезът на ДНК. Всяка промяна в нивата на желязото причинява редица вреди в организма.

Повишеното натрупване на желязо в органите се установява при някои генетични дефекти, при анемични състояния или при хронични чернодробни заболявания. У засегнатите хора се наблюдава силно завишено всмукване на желязо в червата, което неколкократно надвишава нормалните стойности.

Видове хемохроматоза

Хемохроматозата протича в две основни форми – първична и вторична.

Първична хемохроматоза – тази форма на болестта е идиопатична, което означава че при нея причината за възникване не е уточнена. Най-често това е вродена хемохроматоза, която се развива вследствие на патологично повишение на чревната резорбция на желязо. Болните от първична хемохроматоза абсорбират 3-4 пъти повече желязо от здравите хора.

Организмът не е подготвен за обработка на толкова голямо количество желязо, което води до натрупването му в определени органи и става причина за тяхното увреждане.

Вторична хемохроматоза – причинява се най-вече от заболявания, свързани с проблеми в образуването на еритроцити или при хронични чернодробни заболявания като вирусни и алкохолни хепатити.

Симптоми при хемохроматоза

В повечето случаи болестта протича без симптоми до навършване на 40-50 годишна възраст. Първите прояви трудно могат да сигнализират за заболяването – сънливост, бързо изморяване, загуба на килограми и болки в ставите. Следват менструални нарушения, усещане за лека тежест в дясното подребрие и загуба на либидо.

Характерните симптоми на хемохроматозата са чернодробни проблеми, хиперпигментация на кожата и диабетна болест. Тези прояви обаче показват, че болестта е в напреднал стадий. Уврежданията на черния дроб варират от леко негово увеличение до силно изявена цироза.

В голяма част от случаите захарният диабет е предшественик на това чернодробно увреждане. Причината за неговата поява са токсичното претрупване на желязо в клетките на панкреаса, които отделят инсулин. Резултатът от това е деструкция на клетките и развитието на диабет.

В редки случаи симптомите на хемохроматозата могат да дойдат от други токсично увредени органи. Понякога това може да е увреждане на сърцето, което се проявява чрез нарушения в ритъма, в други случаи се появяват артритни болки, причинени от увреждането на ставите. Болните от хемохроматоза са с увеличен риск от развитието на рак на черния дроб.

Диагностициране на хемохроматоза

Откриването на болестта е сравнително лесно, особено след като пациентът разкаже за своите оплаквания. Назначават се пълна кръвна картина, ехография на някои органи, установяват се нивата на желязо-свързващия капацитет, прави се чернодробна биопсия и хистологичо изследване. Трябва да се изясни дали хемохроматозата е първична или вторична, както и съответно да се установят причините за втората.

Червено МЕсо

Лечение на хемохроматоза

Лечението на болестта се разделя на два основни етапа. Първият е отстраняването на излишното желязо от организма, за да се предотврати увреждането на органите. Следващата стъпка е лечение на вече увредените органи. Най-добър ефект е преливането на кръв, което се осъществява ежеседмично.

Благодарение на това кръвопреливане се постига уравновесяване на нивата на желязо в тялото, което от своя страна влияе благоприятно на черния дроб, диабета и пораженията на сърцето. В някои случаи се прилагат и хелатори на желязото – препарати, които свързват желязото в тялото и го извличат оттам. Лечението на органните нарушения цели облекчаването на симптомите.

Хранене при хемохроматоза

Хемохроматозата е заболяване, което не може да бъде излекувано напълно. Поради тази причина заедно с ежеседмичните кръвопреливания, начинът на хранене също е важна част от поддържащата терапия. Препоръчва се да се ограничат храните, богати на желязо – червеното месо, черен дроб, обогатени с желязо зърнени култури, стриди, сьомга, птиче месо, боб и яйца. Трябва да се намалят и сладките храни и напитки, защото те могат да увеличат усвояването на желязото.

Хората с хемохроматоза трябва да консумират много плодове и зеленчуци, защото те са богати на антиоксиданти. Именно антиоксидантите защитават организма от вредните вещества, които могат да причинят редица заболявания. Препоръчва се да се увеличи приема на пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри. Алкохолът е напълно забранен, защото в комбинация с увеличените нива на желязо може допълнително да увреди черният дроб.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yasen Kalaydzhiev
Yasen Kalaydzhiev
19.02.2019 11:26
Написаното за кръвопреливането като метод на лечение е напълно погрешно - правят се ежеседмични пускания на кръв по 500 мл. с цел да се изразходва натрупаното в тъканите желязо.
0
0