Затруднено дишане

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Болка в гърдите

Какво представлява затрудненото дишане

Дишането представлява механичен процес, по време на който благодарение на отпускането и контракциите на дихателните мускули се осъществяват движенията, необходими за дишането – вдишване и издишване. От друга страна дишането може да се разглежда като процес, който е необходим за осъществяването на газовата обмяна. Тази обмяна се изразява в преминаването на кислород от капилярите към клетките и изнасянето на въглероден двуокис съответно от клетките към капилярите.

Затрудненото дишане се означава с медицинския термин диспнея. Диспнеята може да възникне във всяка една възрастова група, причинявайки проблеми при дишането, които да се изразяват в задух или учестено и затруднено вдишване. Затрудненото дишане може да бъде причинено от леко състояние, като например носенето на прекалено тесни дрехи или малко по-тежко състояние като тревожност и хипервентилация. Диспнеята може да бъде симптом на проблем със сърдечно-съдова система, като сърдечна недостатъчност или дори инфаркт.

Според причината за появата му, затрудненото дишане може да бъде краткосрочно и да отшуми бързо. Такова дишане се появява при период на сънна апнея, астма или хипервентилация. Затрудненото дишане може да бъде и хронично, като продължава за продължителен период от време /белодробна болест или рак на белите дробове/.

Видове затруднено дишане

Различават се три вида диспнея:

Инспираторна диспнея – получава се при стеснение или запушване на горните дихателни пътища, а понякога е резултат от наличие на тумор или чуждо тяло в трахеята. Тук проблемно е вдишването. При прекалено силно стеснение на горните дихателни пътища, дишането става твърде шумно.

Затруднено дишане

Експираторна диспнея – причинена е от стеснение в малките бронхи или намаляване на еластичните способности на белодробната тъкан. Проблемно е издишването на въздуха от алвеолите, в резултат на което издишването е удължено и шумно.

Смесена диспнея – среща се при хронични и остри заболявания, засягащи белите дробове, при плеврални проблеми и сърдечната дейност. При тази форма, затрудненото дишане засяга и двете фази на дишането.

Причини за появата на затруднено дишане

Причините за затрудненото дишане могат да бъдат много и различни, но най-често срещаните са:

Заболявания на горните дихателни пътища – парализа на гласните връзки, тумор на ларинкса, чуждо тяло в ларинкса, носни полипи, остър ринит, оток на ларинкса, аденоидни вегетации.

Белодробен задух – бронхиолит, пневмония, хроничен бронхит, тумор на белия дроб, абсцес на белия дроб, емфизем, плеврит, пневмоторакс, идиопатична белодробна фиброза, бронхиална астма, белодробна туберкулоза, пневмосклероза.

Сърдечен задух – миокардит, перикардит, миокарден инфаркт, левостранна сърдечна недостатъчност, аортни клапни пороци.

Централна диспнея – мозъчен оток, мозъчен тумор, отравяния, черепно-мозъчни травми, енцефалит, мозъчен кръвоизлив, мозъчна атеросклероза.

Задух

Задух, породен от мускулни и неврологични заболявания – тетанус, полиомиелит, мускулна дистрофия.

Симптоми при затруднено дишане

Според тежестта на проявата, задухът се класифицира в четири степени:

1. Физиологичен задух – причинен от беден на кислород въздух в затворено помещение или на по-голяма надморска височина.

2. Задух по време на физическо усилие

3. Задух при покой на тялото – облекчава се при сядане или изправяне.

4. Задушаване – това е животозастрашаващо състояние, което изисква спешна медицинска помощ.

Затрудненията в дишането могат да бъдат придружени от други симптоми, които варират по тежест. Това са кашлица, треска, бледност, виене на свят, бледност и цианоза.

Диагностициране на затруднено дишане

Правилното диагностициране на причината за затрудненото дишане изисква проучване на семейна и лична медицинска история и физикален преглед, който се изразява в палпация, оглед, аускултация и перкусия. По време на аускултацията /преслушване/ могат да се чуят белодробни звуци, които навеждат специалистът към пневмония или застойна сърдечна недостатъчност. Диагностиката на проблемът включва назначаването на редица други изследвания, които включват кръвни тестове, изолиране на бактериален материал и определяне на бактериална чувствителност, рентгенови изследвания, ядрено-магнитен резонанс и електрокардиограма.

Лечение на затруднено дишане

Единственият начин да се отстрани затрудненото дишане е откриването и лечението на причините, които я провокират. Когато затрудненото дишане не е резултат от тумори или проблеми със сърдечно-съдовата система, а е причинено от стрес и нервно напрежение се препоръчва промяна в начина на живот. Необходимо е болният да избягва всички стресови ситуации, за да не се влоши допълнително положението.

При затруднено дишане в легнало положение се препоръчва незабавно изправяне или сядане. Когато проблеми с дишането са причинени от ринити, трябва да се избягват факторите, които провокират алергиите. Начинът на живот се отразява на всички органи и системи в човешкото тяло, поради което здравословният начин на живот играе решаваща роля за запазването на доброто общо състояние.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest