Хрема

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Настинка и хрема

Хремата представлява възпаление на носната лигавица, придружено с изтичане на секрети от страна на носа. Чрез появата на хремата, организмът се опитва да задържи инфекцията вътре в носа, за да не я пропусне надолу към носоглътката и белите дробове. За тази цел носната лигавица отделя слуз, съдържаща вещества, които парализират вирусите.

Хремата е чест симптом на инфекция, възпаление, ринит, настинка, грип, вирусни инфекции, синузит, алергии и дори физическо дразнене. Според причината за възникване хремата може да трае кратко време или да продължи по-дълго. В много редки случаи появата на хрема може да алармира за травма на мозъка или сериозно нараняване на главата. Прекомерното използване на назални спрейове също може да отключи хремата.

Видове хрема

Остра хрема – в повечето случаи инфекцията обхваща не само лигавицата на носа, но и лигавицата на фаринкса и околоносните кухини. Най-често срещаната причина за острата хрема са вирусите. Веднъж попаднали върху лигавицата на носа, те започват да я увреждат и осигуряват проникването на болестотворни бактерии. Предразполагащи фактори за поява на острата хрема са лоши битови условия, простуда, умора, липса на имунитет. От своя страна острата хрема протича през три определени фази.

Началната фаза трае един-два дни, оплакванията включват сухота и дразнене в носа и гълтача. Носът е запушен, а обонянието е нарушено. По време на тази фаза няма секреция, но се появява леко главоболие. През втората фаза се появява обилна и бистра секреция. След три-четири дни започва и третата фаза на острата хрема, когато вече секрецията е слузно-гнойна, причинена от вторичната инфекция. Дишането през носа е затруднено, но постепенно започва да се подобрява. Постепенно настъпва оздравяване.

Хронична хрема – появява се при възрастни хора и при деца, които имат уголемена трета сливица. Съществуват три вида хронична хрема:

1. Хронична катарална хрема – явява се като последица от често повтарящи се остри хреми или след прекарано инфекциозно заболяване. Дишането през носа е силно затруднено, а секретирането е обилно.

Хрема

2. Хронична хипертрофична хрема – най-често се развива след прекарана катарална хрема, при работа в неблагоприятна среда или е придружаващ симптом на сърдечно заболяване. Проявява се с слузно-гноен секрет, а запушването на носа е постоянно явление. Засегнатите спят с отворена уста, хъркат и имат оплаквания от главоболие.

3. Хронична атрофична хрема – последица от тежки инфекциозни заболявания, най-често е последен стадий на хипертрофичната хрема, среща се и при дълга употреба на капки за нос. Оплакванията включват сухота в носа и гърлото, както и образуване на сухи жълтеникави кори, които нямат мирис.

Алергична хрема – разделя се на вида: сезонна и несезонна. Основният причинител на алергичните хреми е хистаминът. Той причинява набъбване на лигавицата и пълното запушване на носа, често кихане и воднист или прозрачен лепкав секрет. В много случаи алергичните хреми са придружени със сълзене и зачервяване на очите. Сезонната хрема се провокира от цъфтежът на дървета и цветя. Отделените полени от дърветата са едни от най-разпространените алергени. Несезонните алергични хреми траят целогодишно. Към този вид хреми спадат сутрешното кихане, както и кихавици, причинени от влага, промяна в температурата, аромати и миризми.

Простудна хрема – причинява се от вируси, различни от грипните състояния. Простудната хрема протича заедно със силно главоболие, температура, мускулни болки и слабост.

Диагностициране на хрема

Упоритата хрема изисква посещение при лекар, за да не се задълбочат симптомите ѝ. За да се уточни видът на хремата и причината за появата ѝ, специалистът трябва да разбере от какво се провокира хремата, колко време продължава и в какви условия се облекчава. Възможно е да се наложи вземането на секрет, за да се диагностицират причините.

Лечение на хрема

Лечението на алергичната хрема е изцяло медикаментозно. Възможно е да се приложи серия от инжекции, които се слагат за по-дълъг период от време.

Предписва се и лекарство, което се ползва с цел временно облекчаване на състоянието. Алергичните хреми задължително трябва да бъдат лекувани, за да се избегне развитието на бронхиална астма. Хроничната хрема също се лекува медикаментозно.

Чесън

Когато лечението на простудната хрема започне в самото начало на нейната поява, периодът необходим за премахването и е много по-кратък. При появата на първите симптоми се препоръчва подобряването на кръвообращението чрез разтривка на гърба с ракия, топъл душ и горещ чай. Острата хрема се лекува чрез витамини, чайове, инхалации и затоплящи процедури. Болният трябва да почива на легло поне три дни.

Народна медицина при хрема

В 1 ч.ч. топла вода се слага 1 ч.л. сол и се разбърква. След това внимателно се смърка от водата и в двете ноздри. Може да се прави и гаргара.

Върху печката се нагрява морска сол, а след това се поставя в торбичка. Налага се върху носа и се задържа, докато не се появи усещане за хубаво затопляне.

В малко стъклено шишенце се сипва 100 мл олио, след което шишенцето се слага на водна баня за 40 минути. Олиото се охлажда и в вътре в него се нарязват на ситно 3 скилидки чесън и четвърт глава лук. Сместа трябва да престои два часа, прецежда се и с нея се намазва лигавицата на носа няколко пъти дневно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гери Василева
Гери Василева
14.12.2013 17:21
Нашия бебок е с диагноза алергичен ринит, но е много малък, за да му прилагам тези съвети описани тук. едва на 4 месеца е и педиатърката ни изписа спрей за нос Африн ПС бейби, който бил безобиден за толкова малко дете, понеже бил от направен от разтвор на морска сол. Иначе аз определено съм се възползвала от някои от тези методи за лечение. Когато имам хрема единственото спасение за мен са капките от лук в носа, но това не всеки може да го понесе.
2
4