ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Човешки папилома вирус

Човешки папилома вирус

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258825
Човешки папилома вирус
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Какво е човешки папилома вирус

Човешкият папилома вирус (HPV) /human papillomavirus/ представлява сексуалнотрансмисивен вирус, който е широко разпространен сред сексуално активните мъже и жени. Засяга лигавиците и кожата като причинява редица болести, една от които е рак на шийката на матката. Човешкият папилома вирус е представител на Papovaviridae.

В медицината са познати над 100 различни щама на папилома вируса, като около 20 от тях са високорискови, причиняващи карциноми в областта на гениталиите. Папилома вирусите тип 16 и 18 са отговорни за около 70 % от случаите на рак на маточната шийка, а 6 и 11 причиняват гениталните брадавици.

Вирусни типове с много висок риск от развитие на злокачествена болест – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59, 66 и 45;

Типове с нисък риск за прогресиране на раков процес – 6, 11, 42, 43, 44.

Заразяването с човешки папилома вирус става предимно при полов акт – чрез орален, вагинален или анален контакт. При наличие на малки рани по кожата навлизането на вируса в организма става по-лесно. Според проучванията заразяването с HPV става предимно в между 18 и 28-годишна възраст. Не е изключено предаването на вируса да стане и по извънполов път – от майка на бебе по време на раждане.

Човешки папилома вирус

Симптоми при човешки папилома вирус

Инфекцията, породена от HPV протича безсимптомно в редица случаи. Именно поради тази причина и липсата на признаци, разпространението му е толкова масово. Все пак, ако има някакви симптомите, те се развиват няколко месеца след заразяването. ЧПВ щам 6 и 11 са разпространени по кожата и лигавиците на слабините. Те образуват различни формации, които наподобяват карфиол – т.нар. полови брадавици или кондиломи. Тези образувания могат да се открият около ануса и по гениталиите.

При щамовете 16, 18, 33 и 35 се появяват малки зрънца точно на мястото на инфектирането. Брадавиците имат размер около милиметър, но в процеса на развитие на вируса започват да се струпват на едно място и образуват характерната карфиолоподобна форма.

При жените тези образувания се появяват предимно по шийката на матката и вулвата, около ануса, големите срамни устни и около входа на влагалището.

При мъжете кондиломите се разполагат около ануса и върху главичката на пениса, по цялата му кожа и върху скротума. Не е изключено и при жените и при мъжете брадавиците да се появят и по горната част на хълбоците.

Участъците с подобни образувания не предизвикват болка, но е възможно да се появи сърбеж. Когато те достигнат по-голям размер може да се наблюдава отделяне на секрет и кървене по време или след полов акт.

HPV

Диагностициране на човешки папилома вирус

Когато папилома вирусът се е проявил във вид на кожни изменения, които са видими с колпоскоп или с просто око, поставянето на диагнозата може да се извърши в момента на прегледа от гинеколог или съответно уролог за мъжете. Като скринингово изследване се използва теста на Papanicolaou.

При съмнителни резултати се назначава колпоскопия и биопсия, както и ДНК тест, който дава типизация на вируса. По този начин специалистите определят наличието на онкогенна опасност, а приложеното навреме лечение значително намалява рискът от развитие на раково заболяване.

Лечение на човешки папилома вирус

Самият папилома вирус не подлежи на лечение, но се лекуват болестите, които той причинява. Лекуват се и самите кондиломи. Терапията е различна при всеки един пациент, като зависи предимно от разпространението, давността, големината и локализацията на образуванията. Отстраняването им се извършва чрез течен азот, лазерна коагулация, комбинация на киселини, а в някои случаи се прилагат два метода.

Важно допълнение към унищожаването на брадавиците са противовирусни и имуномодулиращи средства, които се приемат под формата на таблетки и потискат действието на вируса. Самото отстраняване на брадавиците намалява силата му, а оттам и възможността за предаване на инфекцията. На лечение трябва да се подложат и двамата партньори, като лекуващият лекар трябва да ги запознае с по-нататъшното прилагане на мерки и средства за безопасен секс.

Профилактика на човешки папилома вирус

Всяка една сексуално активна жена трябва да провежда редовни гинекологични прегледи, които включват цитонамазка поне веднъж годишно.

Скринингът позволява ранното откриване на рака на маточната шийка и намалява броя на смъртните случаи. Открит навреме този рак е напълно лечим.

Съществува и ваксина, която предотвратява най-често срещаните типове на вируса – 6, 11, 16, 18. Тя се прилага на три етапа - на произволно избрана дата, два месеца след първото ваксиниране и шест месеца след първоначалната ваксина. Тази ваксина предпазва от опасните щамове за рак на шийката на матката. Предназначена е за момичета на възраст между 9 и 26 години.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
08.03.2019 12:53
Здравейте Надка попаднах на вашият коментар за билколечителя Илия Димитров от Варна! Много ви моля да ми изпратите номер или адрез! Аз много ваярвам на билколечението защото на времето също билкар от Варна ми помогна да имам деца! Казваше се бай Стоян възможно е да има връка с този Илия Димитров! Моля ви да ми пишете на личният номер- 0041794811149 Genoveva Wiprechtiger. Предварително ви благодаря!
0
0
надка
надка
18.07.2013 10:47
за всички които искат да се излекуват напълно да потърсят билколечителя Илия Димитров от Варна
0
0