Лумбаго

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Лумбаго
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Лумбагото, познато в медицинската литература като лумбалгия е понятие, чрез което се обозначават невралгични болки в лумбалната област. Това е много общ термин за болки в кръста, но без да се изяснява точната причина за появата им. Лумбагото е често срещано явление, което поразява голяма част от хората в един или друг етап от живота им.

Причините за появата на лумбагото са различни. В голяма част от случаите /приблизително 85%/ те не са ясни и специфични обусловени, което означава, че не могат да се свържат с конкретно заболяване.

Сред установените причини за появата на лумбагото са вдигане на прекалено тежки предмети, претоварване по време на физическа дейност, преумора в областта на гръбнака, погрешното седене и лежане, навеждане, прекалено голямото обездвижване на мускулатурата. Нетренираните мускули в гръбначната област, слабите сухожилия не могат да изпълняват своята най-важна роля – успешно задържане на гръбначния стълб.

Изгубил своята стабилизация, гръбначният стълб понася тежки и пренатоварвания, на които не може да издържи твърде дълго време. В повечето случаи за отключването на лумбаго е необходимо само едно несъзнателно, но неправилно движение. Хрущялът се надига от своето място, но не успява да се върне в своята изходна позиция, защото цялата мускулатура на кръста се е свила в спазъм и много често притиска гръбнака в грешна и болезнена позиция. Причинява се натиск върху нервните окончания в тази област и именно това предизвиква силна болка, характерна за лумбагото. Това тежко разтягане може да се причини от простуда на лумбалните мускули.

Симптоми при лумбаго

Лумбагото бива два вида – остро лумбаго и хронично лумбаго.

Острото лумбаго се проявява с много силна, внезапна болка в областта на кръста, а дори и най-малкото движение тялото и кашлица причиняват тежка болка. Мускулите на гърба са силно втвърдени.

При наличието на хронично лумбаго началото може да бъде както остро, така и постепенно. Болката и схващането в кръста са съчетани с изтръпване и болка в краката. Това се дължи на факта, че коренчетата на седалищния нерв са притиснати от сближените прешлени, получени като резултат на дефект в междупрешленните дискове.

Болките, локализирани ниско в гърба, са основният, най-важен симптом на лумбагото. Те могат да са непрекъснато явление, или да се появяват единствено в определена позиция на тялото. Болковото усещане се засилва при навеждане, извъртане, кихане или кашляне. Сутрин болният изпитва силна скованост и мускулни крампи.

Болки в кръста

Силната болка ограничава нормалните движения, ходенето и извършване на каквато и да е физическа дейност. Трябва да се подчертае, че движенията са ограничени не само от болката, но и от сковаността, която е обхванала мускулатурата. Резките движения са напълно невъзможни.

Диагностициране на лумбаго

Поставянето на диагнозата се извършва от специалист-невролог, който внимателно изслушва оплакванията на пациента, давността на болката и състоянията, при които се обостря. Назначават се образни изследвания, като рентгенография и ядрено-магнитен резонанс, чрез които се установява степента на уврежданията.

Лечение на лумбаго

Целите на лечението са отстраняване на болката, подобрение в нарушените функции на тялото и намаляване на страничните ефекти. Болките в кръста се отстраняват чрез хирургично и нехирургично лечение.

Към консервативното лечение се причисляват медикаментозните и инжекционни терапии. При наличието на остра болка се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици. В последните години широко се употребяват миорелаксанти при появата на остра или хронична болка, която протича с тежки спазми.

Инжекционната терапия представлява локално инжектиране на кортикостероиди, анестетици и различни наркотични вещества в меките тъкани, ставите и другите области, намиращи се около гръбначния стълб.

Когато консервативното лечение не постигне резултати, лекарите прибягват към прилагането на оперативна намеса. Тя може да се извърши по няколко определени начина. Спиналното сливане е метод, който свързва два прешлена. Използва се при болезнено движение между сегментите на гръбначния мозък.

Понякога се налага дисектомия – премахване на част от засегнатия диск. Съществуват още подходи на оперативно лечение, които предварително се обсъждат с пациента, за да се уточнят всички ползи и недостатъци.

Всеки болен от лумбаго може да приложи методи, чрез които сам да си помогне. Специалистите препоръчват запазване на нормален двигателен режим и избягване на дългото залежаване. Физическата активност спомага за по-бързото възстановяване от проведеното лечение. Упражнения не се препоръчват при острата болка в кръста, а само при хроничното лумбаго.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати