Мастит

Мастит

Маститът представлява инфекция на гърдата, която се изразява във възпаление на млечната жлеза. Терминът „мастит“ всъщност е комбинация от гръцките думи “mastos” – „гърда“ и „itis“ – „възпаление на“. Вероятността за възпаление на двете гърди едновременно е минимална.

Заболяването е най-характерно за кърмещите жени. Една на всеки 20 кърмачки получава мастит след раждането. Обикновено инфекцията възниква при наличието на запушени канали, натъртвания, малки рани и екземи около зърното на гърдата. Маститът се появява около 10 дни до 1 месец след раждането.

Възможно е възникналата инфекция да навлезе в жлезата през млечните канали без да има ранички в областта. Основната причина за поява на мастит е задържане на кърма в гърдите или неправилно кърмене. Понижените защитни сили на организма също са сериозен рисков фактор. Това например са стрес, анемия, умора, неправилно хранене и редица други. Трябва да се знае, че маститът може да възникне и при носене на прекалено тесен сутиен.

Най-честият причинител на мастит при кърмещите жени са бактерии от носа и устата на бебето, които попадат в млечната жлеза през малки наранявания на кожата около зърното.

Макар и много рядко, от мастит могат да страдат и мъже, а причините се крият в чернодробни заболявания или понижена функция на тестисите. Мастит, който настъпва в юношеска възраст, обикновено се дължи на хормонални смущения.

Предпоставка за мастит може да бъде и наближаването на менопаузата, защото не е изключено хормалните промени да предизвикат запушване на каналите с мъртви кожни клетки и остатъци. Някои сериозни заболявания като СПИН и диабет също могат да отключат мастит.

Симптоми при мастит

Жените, които за пръв път в живота си кърмят, са особено застрашени от поява на мастит. Още в първите дни след раждането може да възникне т.нар. застоен мастит, който е породен от недостатъчното изсмукване на млякото. В този случай симптомите включват набъбване на гърдата и болка при докосване, разширяване на подкожните вени, зачервяване и напрегната кожа.

Има голяма вероятност застойният мастит да премине в гноен. Признаците са повишение на температурата до 40 градуса, изтичане на кърма, светотовъртеж, отпадналост, втрисане. При мастит кърменето е особено неприятно и болезнено.

Трябва да се знае, че симптомите на мастит при кърмещите жени много често приличат на симптомите при грип. Затова е най-хубаво при първата възникнала нередност майката веднага да посети лекар.

Инфекции на гърдата

Диагностициране на мастит

При проблеми с гърдите от какъвто и да е характер, жената задължително трябва да се консултира с лекар. Диагностицирането на мастита не е трудна задача, извършва се на база клиничните прояви и чрез опипване. Колкото по-рано се открие инфекцията, толкова по-бързо ще бъде излекувана тя.

Лечение на мастит

Целта на лечението на първо място е спиране на възпалителния процес още в начален стадий. При установяване на абсцес трябва да се остави възможно най-малко съединителна тъкан в гърдата. И при двата случая не бива да се създава огнище, което в бъдеще може да представлява основа за развитие на рак на гърдата.

При мастит в начален стадий първото нещо, което трябва да се направи е източване на млякото от болната гърда. То трябва да се извърши много внимателно, защото грубото изтискване на млякото може да причини усложняване и разпространение на възпалението. Добър ефект в този стадий имат физиотерапевтичните процедури – сгряващ компрес, който се сменя през няколко часа, ултрадерм, облъчване с кварц.

При диагностициране на повърхностен абсцес, трябва да се извърши оперативна намеса. Гърдата се почиства чрез направата на малък разрез, който не е по-голям от 3 см.

Един от най-важните моменти при лечение на мастит е почивката. Жената трябва да лежи максимално дълго, за да може имунната система да се възстанови. Бързото възстановяване след стреса от раждането също играе решаваща роля.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати