Болки в ходилата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258606
Болки в ходилата
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
48.00 лв.
Виж ››

Ходилата са важна част от тялото, които са устроени така, че да поемат цялата му тежест. Изградени са от къси и дълги кости, които са свързани помежду си със сухожилия, обвити от мускулна тъкан. Образуват се два свода – напречен, който се намира между двете възглавнички на пръстите и надлъжен – от петата до задната част на ходилото.

Благодарение на тези анатомични структури се постига пружиниране и в същото време се омекотява контакта със земята. По този начин се осигурява по-дълго функциониране на гръбнака и нормална походка. Болките в ходилата могат да възникнат при нарушения в самите кости – счупвания, размествания, инфекции.

Причини за болки в ходилата

Неудобни обувки – това е една от главните причини за болки в ходилата. Обувките трябва да следват сводовете на ходилата.

Глезен

Неподходящи обувки, в съчетание с продължително ходене причиняват болки, изтръпвания, а понякога и изкълчвания на ходилата. Главният виновник за това са плоските подметки, високите токове и прекалено малките обувки.

Те изменят надлъжния свод и причиняват проблеми. Напречният свод пък се нарушава от носене на прекалено тесни отпред обувки. Всички тези фактори водят до непосредствена опасност от травми при самото ходене, но също така и до трайни изменения, които създават условия за хронична болка.

Травми – могат да се получат в няколко различни ситуации: при бързо ходене, при тичане и скачане върху цялото стъпало; спонтанно поради неудобни обувки или остеопороза. Най-често се наблюдават счупвания на дългите кости. Болката е силна и продължителна, затруднява движението.

Бързо качване на килограми – бързото натрупване на килограми има пряко отражение върху сводовете на ходилата. Те се сплескват, което води до разместване на костите и разтягане на сухожилията, които ги свързват. Този процес причинява болка, която се усилва при ходене.

Болезнени ходила

Гъбични инфекции – продължително носене на едни и същи обувки, особено от изкуствена материя, които не позволяват добро проветрение, създава предпоставка за появата на гъбични инфекции. Те могат да атакуват първо ноктите на краката, а след това да се разпространят по долната повърхност на стъпалата.

Убождания – много често хората не забелязват кога и как се убождат на някакви остри предмети. Това може да се случи дори при обут крак. Ако убождането се случи навън, има сериозен риск от зараза с бактерии, които предизвикват тетанус.

Остеомиелит – възпаление на самата кост. Възможно е да засегне обвивката или вътрешността на костта. Причинява се от счупване, което се инфектира по вторичен път. Състоянието е съпроводено от висока температура, болка и подутина.

Плоско стъпало – представлява вродено изравняване на сводовете. В леките случаи само един от двата свода е плосък. Подобна структура на ходилата обрича лицето на затруднения при по-продължително ходене пеша. Болките в ходилата се пренасят и върху гърба. Увеличена е и вероятността от травми, поради спъвания и стъпвания накриво.

Симптоми при болки в ходилата

Ходила

Болките в ходилата представляват изразена болезненост в областта на стъпалата. В зависимост от причините за възникване на тези болки, те могат да бъдат съпроводени с болки в гръбначния стълб, повишена температура, подуване, зачервяване. Необходимо е да се уточни причината за сериозните болки в ходилата, за да може да се предприеме адекватно лечение.

Диагностициране на болки в ходилата

При продължителни болки в ходилата трябва да се потърси лекарска помощ. Лекарят снема подробна анамнеза – кога са възникнали болки, какви са честотата и интезитетът им. Назначава се физически преглед, по време на който се оглеждат ходилата за инфекции и възпаления. Възможно е да се назначат някои изследвания.

Лечение на болки в ходилата

Когато болките в ходилата са причинени от травми, лекарят трябва да насочи своето внимание към тях. Взависимост от тежестта на травмата, времето на излекуване е различно. Когато причината се корени в неудобни обувки, решението е тяхната смяна с подходящи.

Гъбичните инфекции, причинени от обувки с неподходяща материя, изискват продължително лечение, защото гъбичките имат упорит характер. Назначават се различни лосиони за локална употреба. Болки в ходилата, породени от бързо качване на килограми налагат спазването на диета, чрез която да се намали тежестта.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати