ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Ергасиофобия - страх от работа

Ергасиофобия - страх от работа

Ергасиофобия

Ергасиофобия или ергофобия е ирациаонален страх от работа. Ергасиофобията е една от най-странните фобии, от които страда човекът.

За по-голямата част от хората работата е напълно нормален процес, чрез който те изкарват своята прехрана, осигуряват своето ежедневие и бъдещето на децата си.

Ергасиофобията се свързва с неувереността на личността и нейната твърде ниска себеоценка. Страхът, че лицето може да бъде сравнявано с другите играе основна движеща роля.

Ергофобия

Не бива да се подминава с лека ръка страхът от провал, страхът от липса на качества и натрапчивото усещане за обреченост. Тази комбинация е началната форма, която отговаря за стартирането на ергасиофобията.

Работата е символ на успех и развитие на индивида. Вероятността да се изложиш и да покажеш ниски качества тревожи много хора в нашето напрегнато съвремие. Разбира се, голяма част от тях работят, но целият процес е свързан с много напрежение, панически пристъпи и дори отчаяние.

Страх от работа

Корените на страхът от работа може да се търсят още в ученическите години. Начинът, по който се е представила една личност в училище, впоследствие доминира и като усещане в работата.

Симптоми при ергасиофобия

Страдащият от ергасиофобия може да изпитва чувство на паника, страх само при мисълта за работа, безпокойство, треперене, липса на въздух, ускорен пулс, чувство за обреченост, чувство на терор и ужас. Понякога лицето предприема крайни мерки, които изглеждат напълно нелогични за нормалното поведение. Това се прави с цел избягване на работата.

Лечение на ергасиофобия

Ергасиофобията се лекува успешно чрез психотерапия. Лечението има за цел да накара лицето да цени своите качества в работата, да не ги подценява и да не се страхува. Научава се да разбира какво може да прави сравнително добре и коя е най-силната страна.

Чрез психотерапията се сменя модела на поведение от губещ към печеливш и събиращ увереност. Смяната на поведенческия модел може да отнеме от шест месеца до две години. При успех на лечението, след този период странната ергасиофобия отстъпва място на удовлетвореността и нормалното поведение в работата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yoli
Yoli
20.02.2015 13:55
Zdraveyte!Preporuchaite mi knigi za samopomosht pri tova zaboliavane?Blagodaria!
3
0