Фоликулит

Фоликулит

Фоликулитът представлява възпаление на един или повече космени фоликули. Може да се прояви навсякъде по кожата, а в тежките случаи може да се стигне до трайна загуба на коса. Фоликулитът е причинен от бактерии – най-често Staphylococcus aureus.

Като рискови фактори за появата на фоликулит се считат неподходящото облекло, ниската лична хигиена, високите температури и изпотяването.

Хора с тежки и хронични заболявания като диабет, СПИН, затлъстяване и такива, които са лекувани с имуносупресивни лекарства са по-предразположени към появата на фоликулит.

Видове фоликулит

Повърхностен стафилококов фоликулит – гнойно-възпалителен процес на космения фоликул, който достига до изходния канал на мастната жлеза се представлява от фоликуларна пустула /мехур, пълен с гной/ със зачервена периферия.

Бръснене

Фоликулит от грам отрицателни микроорганизми – представлява възпаление на едно или повече торбовидни образувания, от които растат космите. Възпалението е причинено от действието на различни грам отрицателни микроорганизми.

Хроничен фоликулит от бръснене – засяга мъже след пубертета. В началото се появяват малки гнойни пъпки по брадичката и горната устна, но в последствие чрез бръсненето се засяга цялата брада.

Гнойното съдържание засъхва и се образуват жълтеникави крусти, които са споени с косми. Кожата в тези участъци е силно зачервена.

В резултат на непрекъснатото рецидивиране на обривите, кожата става зачервена, неравна и зърнеста. Затова тази форма на заболяването е известна още като сикоза вулгарис.

Псевдофоликулит на брадата – наблюдава се при мъже, които се бръснат контра. Получават се враснали косми по брадата и шията. В резултат на травмирането от бръсненето собствените кожи проникват в кожата. Образуват се папули с гноен връх.

Устойчив фоликулит – възпаление на космените фоликули, което се изразява с блед или червеникав обрив на кожата, обграждаща космения фоликул. В някои случаи води до трайна загуба на коса и оплешивяване. Устойчивият фоликулит може да се развие навсякъде по тялото с изключение на ходилата и дланите.

Симптоми при фоликулит

Различните видове фоликулит има различни прояви. При повърхностния стафилококов фоликулит се наблюдават фоликулярни пустули, заобиколени от червени валове. Най-често се засягат брадата и предмишниците. С развитие на заболяването пустулите се разкъсват и се образуват ерозии, които се покриват с корички.

Косопад

Хроничният фоликулит както споменахме поразява брадата и горната устна. Кожата е зачервена, образуват се жълтеникави крусти с косми. Кожата е неравна и зачервена.

Псевдофоликулитът се характеризира с врастнали в кожата косми, като в последствие се образуват папули с гноен връх. При фоликулита от грам негативни бактерии се наблюдават жълтеникави пустули.

Диагностициране на фоликулит

Поставянето на диагнозата се извършва на база клиничната картина, локализирането на обривните елементи и доказване наличието на бактерии по микробиологичен път.

Лечение на фоликулит

Лечението на различните форми фоликулит е доста трудна задача, поради устойчивостта на бактериите. Като цяло фоликулитът реагира добре на приложените лечения, но има реална опасност да се повтори в по-късен етап.

Лекарят предписва антибиотици, противогъбични, антисептични и антибактериални средства, като курсът на лечение обикновено е около 20 дни. Консултациите с дерматолог са задължителни, дори и след приключването на лечението. Стриктното спазване на назначения курс лечение гарантира по-добри резултати.

Усилията за превенция на фоликулит включват поддържането на добра хигиена, внимателно бръснене, несподеляне на бръсначки, хидратиране на кожата след бръснене. Трябва да се ограничи триенето от дрехи, споделянето на дрехи с други хора или носенето на чужди дрехи са напълно забранени.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати