ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Гинекологични заболявания

Гинекологични заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Гинекологични заболявания
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Гинекологичните заболявания са често срещан женски проблем, с който се сблъскват редица жени. Причините за възникването на тези заболявания са много, а ненавременното им лечение може да причини куп проблеми и усложнения.

Видове гинекологични заболявания

Генитален херпес – сексуално трансмисивно заболяване, което засяга лигавиците на половите органи. Инкубационният период от заразяването до появата на симптомите е 2-7 дни. При някои хора заболяването протича леко и почти отсъстват оплаквания, докато при други се появяват болезнени мехурчета, обща отпадналост и повишаване на температурата.

Веднъж възникнала инфекцията се запазва за цял живот. Обикновено се активира при стрес, инфекции, спад в имунитета. Лечението трябва да започне още с първите прояви на гениталния херпес, в противен случай не би дало толкова добри резултати.

Болезнена менструация

Полово-предавани инфекции – това е термин, който се използва за група заразни заболявания, причинявани от разнообразни микроорганизми, които имат различни прояви и последици. Към тази група спадат около 20 болести. Най-изразените представители са сифилис, гонорея, брадавици, трипер, трихомониаза и др. Навременното лечение е задължително, защото последиците могат да бъдат сериозни.

Аднексит – представлява възпаление на лигавицата на маточните тръби и на яйчниците. Може да бъде едностранно или двустранно. Инфекцията най-често прониква от влагалището, цервикалния канал и маточната кухина. Причинители са голям брой микроорганизми, много често – гонококи и хламидии. При прогресия на възпалението може да се стигне до стерилитет.

Аднекситът протича в три основни форми – остра, подостра и хронична. При острата форма се наблюдава повишаване на температурата, болки в тазовата област, гадене, газове, болка и стягане в долната част на стомаха. Хроничната протича със слабо изразена болка и смущения в цикъла.

Болезнена менструация – това е състояние, което тормози много жени. В някои случаи може да е израз на заболяването на половата система. Сраствания на матката, възпалителни процеси в малкия таз на жената, тумори и промяна в параметрите на матката са възможни причини за прекалено болезнената менструация.

Ендометрит – възпаление на маточната лигавица, позната като ендометриум. Предизвиква се от различни причинители, проникващи през влагалището и цервикалния канал. Предразполагащи фактори са травмени увреждания след раждане, след аборт или медицински манипулации.

Жените, страдащи от ендометрит се оплакват от болки в долната част на корема и в областта на таза, както и от маточни кръвотечения. Матката е леко увеличена и мековата. Лечението се състои в прилагане на антибиотици и хормонални препарати, които спомагат възстановяването на маточната лигавица.

Гинекологични прегледи

Ендометриоза – разрастване на маточната лигавица извън маточната кухина. Причините за възникването на това заболяване не са известни. Ендометриозата засяга най-често матката. Болната жена се оплаква от силни болки при менструация, която е обилна и по-кратка. При външната генитална ендометриоза болките са постоянни и се дължи на натрупали се сраствания. Болестният процес засяга яйчниците, образуват се шоколадови кисти. Развива се стерилитет поради сериозно засегнатата яйчникова функция.

Възпаление на вулвата – самата вулва включва големите, малките срамни устни и клитора. Възпалението на вулвата може да се причини от гъбички, вирус или бактерии. Предразполагащи фактори са бременност, диабет, лечение с антибиотици и различни имуносупресиращи препарати. Кожата и лигавиците на вулвата са силно зачервени, а малките и големите срамни устни са покрити с гъст белезникав налеп. Лечението е общо и локално.

Бяло течение – причинява се от гъбички от рода кандида. Това е едно от най-честите възпалителни заболявания на влагалището и съответно един от важните гинекологични проблеми. Острата форма на бялото течение се характеризира с парене и сърбеж, болка при полов акт. Влагалищният секрет се увеличава и започва да зацапва бельото.

Хроничната форма се характеризира с по-слабо изразени симптоми. В някои случаи единствената проява е увеличението на влагалищния секрет, който е с гъста консистенция. В зависимост от причинителите на състоянието, течението може да е различен цвят, мирис и консистенция.

Миома на матката – доброкачествен тумор с неизвестни причини за възникване. Размерите варират от грахово зърно до човешки юмрук. Малките по размер миоми не причиняват оплаквания и се откриват случайно, докато по-големите се характеризират с по-обилна менструация, нетипични маточни кръвотечения. Големите миомни възли притискат околните органи и могат да причинят запек и проблеми с уринирането. Възможно е да стигне и до анемия.

Полово-предавани инфекции

Поликистоза на яйчниците – основната причина за това състояние е увеличената продукция на мъжки полови хормони, които са в минимални количества при здравите жени. Високите нива на мъжките полови хормони пречи на нормалното зреене на яйчниковите фоликули, в резултат на което те не узряват и не се отделят зрели яйцеклетки.

В тежките случаи се стига до стерилитет. Засегнатите жени се оплакват от нарушения в менструалния цикъл, увеличаване на окосмяването, затлъстяване и различни други симптоми. Лечението е оперативно и медикаментозно. При неуспех на единия метод се прибягва към другия.

Рак на маточната шийка – това е една от водещите причини за смърт при жените. Засяга сравнително млада възрастова група. Рискови фактори са ранно започване на сексуален живот, често сменяне на сексуалните партньори, лоша интимна хигиена.

Симптомите са сравнително бедни и неясни. Само в някои случаи има контактно кръвотечение, а първите симптоми се появяват едва когато ракът се е разпространил в тазовата стена. Профилактиката на коварното заболяване включва провеждането на колпоскопия и вземане на цитонамазка.

Рак на ендометриума – това е злокачествено новообразувание, произлизащо от тъканта на лигавицата на матката /ендометриум/. Засяга предимно жени между 50 и 60-годишна възраст. Най-вероятно се дължи на естрогенна стимулация, в резултат на която възникват болестни промени в ендометриума, водещи до рак.

Рак на яйчниците – това е шестият най-често срещан рак при жените. Това е коварно гинекологично заболяване, което не предизвиква почти никакви характерни симптоми, а при появата им вече е много късно. Симптомите включват често уриниране, затруднена дефекация, остра болка в корема, която не преминава с медикаменти, тежест и болки зад матката.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest