Ингвинален гранулом

Ингвинален гранулом

Ингвиналният гранулом е заболяване, което се предава по полов път. Познато е още като донованиоза и се среща предимно в тропически и субтропически райони, но има случаи на заболели и в САЩ.

Бактерията, която причинява ингвинален гранулом, е Klebsiella granulomatis. Разпространява се предимно при вагинален и анален секс, но в много реди случаи може да се предаде и след орален секс. Жените са по-малко податливи от мъжете. Ингвиналният гранулом засяга предимно хора между 20 и 40-годишна възраст, а в редки случаи се среща при деца и хора над 40 години. Средно в Америка и Европа има по 100 нови регистрирани случая всяка година.

Симптоми при ингвинален гранулом

Инкубационният период на заболяването е между 10 и 40 дни. Възможно е първите симптоми да се появят от 1 до 12 седмици след заразяване с опасната бактерия. Входната врата на инфекцията с ингвинален гранулом при жените са анусът и перинеумът, а при мъжете - препуциумът и главичката на члена. В редки случаи входната врата могат да бъдат лигавиците на устната кухина и носът.

Повечето болни започват да се оплакват от неприятни сърбежи и зачервявания, които се появяват по гениталиите и около ануса. Обикновено тези сърбежи и зачервявания са безболезнени, но е възможно да прокървят, ако се разчесват редовно.

Ингвиналният гранулом се разпространява бавно, но постепенно унищожава тъканта в гениталната област. Засягат се и гънките на слабините, които се намират непосредствено между бедрата и тях. Гениталната област и кожата около тях е бледа, а сърбежът е силно изразен.

Най-общо заболяването протича в три основния стадия. През първия по кожата се появява надигнато образувание, което с течение на времето става на безболезнена язва, отделяща секрет и неприятен мирис. Вторият стадий протича с по-сериозно подуване и зачервяване. Възможно е болният да изпитва отпадналост, главоболие, липса на апетит. В последния стадий се наблюдава разпад на засегнатите органи. При хомосексуални мъже може да се засегне дебелото черво, състояние, познато като проктит.

Диагностициране на ингвинален гранулом

За да се постави диагнозата ингвинален гранулом, е важно да се снеме анамнеза на болния човек. За съжаление откриването на заболяването в ранна фаза е доста трудна задача, защото симптомите много наподобяват тези на мек шанкър.

Ингвинален гранулом

Освен на база на анамнезата диагностиката изисква данни за сексуалния живот на пациента, преглед от лекаря, който открива неболезнените зачервявания. Взема се биопсия от засегнатите тъкани, която открива наличието на патогени. Със специфичен тест може да се открие т.нар. донованови тела в пробите.

Лечение при ингвинален гранулом

Веднага щом се постави диагнозата, трябва да започне адекватно лечение. Терапията се състои от антибиотици, които принадлежат към групата на тетрациклините или макролидите. Това са антибиотици с подчертано бактерицидно действие. Другият вариант лечение с ампицилин в продължение на три месеца. Още след първата седмица от лечението обривите започват да изчезват, но е задължително курсът да се завърши до края, като превенция срещу появата на рецидиви.

Опасните усложнения, които ингвиналният гранулом може да предизвика, са белези, деструкция в областта на гениталиите, оток и промяна в цвета на кожата. Поради тази причина е важно да се спазва стриктно предназначеното от лекаря лечение.

Профилактика на ингвинален гранулом

Най-добрата профилактика на заболяването е избягване на сексуални контакти с хората, които се намират в ендемични региони. При наличие на полови контакти трябва да се използва предпазни средства. Ако все пак след пътуване в подобен район се появяват неприятни симптоми, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати