ezine.bg»Споделени Истории»Тийнейджъри»Имам зайче, което много обичам, но се оказа заразено с паразит!

Имам зайче, което много обичам, но се оказа заразено с паразит!

Имам зайче, което много обичам, но се оказа заразено с паразит!
Здравейте !
Писала съм много пъти тук , но сега се нуждая от вашият съвет.

Имам най-прекрасното зайче на света и страшно много съм се привързала към него и то към мен. На 5 навършени месеца е, женско и е най-прекрасното нещо. От малка мечтаех да имам животни и най много исках да имам зайче. Постоянно ги гледах по витрините и си мечтаех за мое и как ще се грижа за него и ще се забавляваме- е най-накрая имам, но щастливият край съществува само в приказките. Истината е , че полагам страшно много грижи за него и не съм от тийнеджърките, на които им омръзва на 2-та седмица. Всеки ден ставам с мисълта, че може и да ни е последният ден заедно с нея. Всеки ден като си тръгвам от училище ѝ купувам лакомства, но умерено. Нека започна с историята ми.

Миналата седмица видях , че ѝ пада козинката и първоначално помислих, че си я сменя заради сезона , но реших да питам и в зоомагазин (от 4 месеца зайчето е при нас, но не го бяхме водили на ветеринар, защото нямаше причина - то си тичаше, скачаше, ядеше, пишкаше, акаше и общо взето извършваше всички 8 жизнени процеса), а и ветеринаря е чак до зоологическата в София.

А мама и тате са до късно на работа и нямаше как да го заведем пък и не беше спешно ТОГАВА. И от зоомагазина ме изплашиха, че може да има краста и гъбички.

Но този понеделник 28. 10. 13 отидохме заради козинката на ветеринар. Клиниката ми изглеждаше добре и много уютна и ветеринарите се отнасяха много добре към всеки пациент. Дойде и нашият ред. Жената го прегледа и каза , че няма нужда от притеснение за козинката, разказа ми всичко за зайчетата и как да се грижа за него, какво да му давам и т. н.

Още като купихме зайчето споменаха да направим някаква ваксина и аз попитах ветеринарката и тя каза : "Има 3 ваксини , за които трябва да знаете , 1-та е за външно обезпаразитяване , а може и да му вземем кръв , за да видим дали има паразит, който е опасен за хората.

Имаме и лекарство за вътрешно обезпаразитяване, което се дава в 9 поредни дни и инжекция против една коварна болест, която засяга само зайчетата, но пак казвам, че е ваш избора кога и колко ваксини да му напривам. " Тате реши да му вземем кръв, за да видим дали има опасност от тази болест и лекарство за вътрешно обезпаразитяване.

(не взехме на сериозно този паразит и решихме, че нашето зайче е здраво и докторката каза , че външно зайчето изглежда здраво, гледаха му зъбките и матката , за да видят дали има тумор на нея, но слава богу намаше. ) Бяхме готови и тя ни каза , че резултата ще излезе още на другия ден и ще ни звънне , и си тръгнахме.

Вчера мама и тате ни взеха с колата от училище и още като влязох разбрах , че нещо е станало и те ни казаха " Имаме лоши новини - зайчето има опасният паразит и ще го махнем от вкъщи".

Още след думата "зайчето" ми спря сърцето не мога да ви опиша как се развиках от болка в колата и се разплаках - не знаех на кой свят се намирам . Толкова въпроси изкочиха в главата ми "ЗАЩО МОЕТО ЗАЙЧЕ ? " , "ЗАЩО НА МЕНЕ БОЖИЧКО", "НАЙ-НАКРАЯ ПОЛУЧИХ ЗАЙЧЕ И СЕГА ЩЕ МИ ГО ОТНЕМАТ ? ЗА 4 МЕСЕЦА ИМАХ НАЙ-ГОЛЯМАТА МИ МЕЧТА ? " ,

"ДОРИ НЕ УСПЯХ ДА МУ КУПЯ ОТНОВО ОТ ЛЮБИМАТА МУ ХРАНА. ЗАЩО ? " Цяла вечер ревах , че ще ми го отнемат и че носи коварна болест и че има шанс вирусът да се развие.

Да ви обясня са вируса : Името е трудно и не мога да го напиша , но да ви дам пример - ако майка има спин и роди дете то автоматично носи тази болест в себе си , но не е нужно да се разболява той , а разболява само околните, нали ?

Същото е и при нас - майката на зайчето ми е носила този паразит и е родила малки зайчета, които го носят и не е нужно да го развиват , но заразяват хората и други зайци с него чрез отделяне на урина -отделят и този паразит.
Бях шокирана и неразбрана , ветеринарката се опитваше да ме успокои , че може други хора да се грижат за него и аз я попитах "А аз не съм ли човек ?

Защо не може аз да се грижа за него ? " Зададох и още куп въпроси и все стигаха до решението да се отърва от зайчето ми. Разбирам мама и тате, че се притесняват от това и аз да не съм хванала този паразит ( страх ме е ако съм го хванала , защото се умира от него , дано не съм , а и той драска в талаша и си мърси ноктите с урина и лайна и се е случвало без да иска да ме одрска и да ми потече кръв, но само това.

А и в колата ме беше напишкало. . . и малко ме е страх, но все пак си е моето прекрасно зайче , което никой няма да го замени никога) отидохме до мола , в който го купих и ги питахме защо продават болни животни на хората и защо не ги изследват преди да отидат на пазара и те ми отговориха "

Искаш ли да си избереш ново зайче - да го изследваме и тогава да ти го дадем? " Погледнах ги с такава злоба - как ще си помислят , че ще оправят нещата като ми дадат ново зайче? ? ? ? Как като психиката ми се разби на парчета ?

Разбирам мама и тати , че се притесняват за мен и че затова искат да го махнат , но на мен тя ми е като детенце и не мога без нея. . . .

Та да задържа ли зайчето и да изложа на риск семейството ми или да го дадем ? Като се има на предвид , че мога да умра от мъка . Мама ми се обади и каза , че засега зайчето ще остане при нас и трябва да спазвам безупречна хигиена аз съм готова на това , но кажете да го задържим ли ?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (14)

Изпрати
Марина
Марина
26.05.2014 01:01
Според мен си направи пълни изследвания.Това първо второ взимаш пълните изследвания на зайчето и отиваш в магазина с "господари на ефира " .Бих препоръчала и съд ,но не знам дали биха ги осъдили. Но едно предаване в което се казва ,че продават заразени животни и то носещи риск и за хора би им навредил.Според мен се е случило на теб не случайно .Може би защото ще направиш нещо .Сигурно и други хора са си купували зайчета от този магазин и те са умирали ,но им е пукало по малко.Може би ти трябва да предупредиш повече хора за този магазин . Успех дано си намериш здраво зайче и да си заобичаш и него.
0
1
Сладка
Сладка
12.11.2013 12:17
Всеки има право на живот,Сара ! Само Бог го дава и само той може да го отнеме ! Кои сме ние,че да раздаваме смърт ? Окей може да го дам на ветеринар,но и дума да не става ,че смъртта е решение на проблема !! Тази болест е открита преди една година ! Дори не може да сме 100% сигурни,че може да засегне здравия организъм на човека ! Да кажем ,че приспят моето зайче и след 2 години открият лечение ,тогава главата в стената ли да си бия ,че съм дала да му отнемат живота ? Представи си ,че детето ти се ражда с болно (не дай си боже ,на никого не го пожелавам) и ти би ли го убила затова ,че е болно ? Почти никой не разбира какво искам да кажа,благодаря Ви за съветите ,но предпочитам сама да взема решение...
1
0
ффффффф
ффффффф
05.11.2013 20:59
Мило момиче, разбирам те перфектно - аз принципно съм много емоционален, но и много силен човек. Имала съм много животни, главно котки, но и морски свинчета, и зайчета и всяко животно много съм обичала и винаги съм полагала нужните грижи. Обаче е като някакво проклятие, че накравя все нещоо лошо, непредвидено се случва на животните ми. Примерно морските ми свинчета умряха от инфекция на пилките - пилки, които бях купила от зоомагазин, пакетирани, давах пари за тях, въпреки че можеше да си намеря от дърводелец безплатно. Едната ми котка умря от усложнена настинка, друга котка ми я блъснаха с кола - изобщооо просто да не ти говоря. В един момент просто желанието ми да гледам жвотни, след толкова много загуби, секна. Все още много им се радвам, но все на чуждите и мисля, че така е по-малко болезнено, според мен и ти така трябва да направиш - от каквото си написала, разбирам, че си наистина много емоционален характер и единственото, което ще си донесеш с гледане на животно, е допълнителна мъка, защото каквото и да е животното, то винаги умира преди човека, защото изчерпва естествения си живот преди него ...
0
0
Сара
Сара
05.11.2013 19:48
Тук не става въпрос за дете, естествено, че здравомислеш човек не би си оставил детето. Но за човек, който има болест, която е заразна и може да доведе до смърт се слага под карантина! Няма значени дали ти е дете, съпруг, майка, баща. Не става въпрос и за някакво временно заболяване, като настика или грип например. За това е по- добре даже е да го преспът зайчето, но ти и семейството ти да сте здрави. Защото ако се разболеете не стига че ще трябва да давате сумати пари за лекарства, ами и за самия организам няма да е добре да приема лекарства, защото лекарствата лекуват едно, а разболяват друго. Не ме разбирай погрешно аз много обичам домашни любимци, винаги съм стремяла да им осигуря възможно най- добрите условия, но никога не бих си поставила умишлено животаи здравето под риск. И за мен такива хора не са здравомислещи. Освен ако няма някакво лечение, отново ще каже, че е по добре да го оставиш в клиниката, животът и здравето ти е много по- важен от зайчето, колкото и егоистично и грубо да звучи.
0
0
Сладка
Сладка
05.11.2013 08:53
Сара ,родителите ми са достатъчно здравомислещи относно моя живот и това как да ме отгледат ,но мислят и за зайчето ,защото и то е живо същество - ако го дадем на клиниката да се "грижи" за него то те или ще го приспят или ще го дадат на нов зоомагазин без да казват ,че е болно ,а аз няма как да го дам и не искам и да си помислям ,че други хора ще се грижат за моето зайче ,но благодаря ти за съвета...
0
0
Беа
Беа
02.11.2013 20:51
Разбирам те прекрасно. Имам кученце, което прибрах от улицата, вече го имам 6 години, преди него съм имала и други кучета, но никое не беше като него, то е най-прекрасното кученце на света. Малко след като си го прибрах у дома, то се разболя от куческа дископатия, не е заразно и не застрашава хората, но е изключително опасно за самото животно, което може да остане парализирано и не след дълго да умре. Лечението беше изключително скъпо, става въпрос за 4-цифрена сума, а лекарите не ни даваха никаква гаранция, че ще се оправи, но въпреки това ние повярвахме, че той е борбен и силен и ще оздравее. Е оздравя и сега е жизнерадостен и щастлив, разбира се налагат се специални грижи, но кое живо същесвтво не изисква такива. Съветвам те да не си зарязваш зайчето, не го изоставяй и не го изхвърляй, запази си го. Интересувай се от болестта и всичко за нея, грижи се за зайчето си, давай му правилна храна, някакви витамини ако е нужно, ти самата спазвай отлична хигиена. Това е ТВОЕТО зайче, то няма вина, че се е родило болничко и не заслужава да бъде изоставено заради това. Успех и дано по-дълго време сте заедно
0
0
Сладка
Сладка
02.11.2013 20:23
Разбирам родителите си !!! Те разбират и мен също ,но както казва "Една жена на 50" вие бихте ли оставили детето си ,защото е родено болничко ? :( Разбирам и вас ,че е опасно за мен и за него ,но баща ми и майка и аз четем всеки ден за тая болест не е като да не се интересуваме и да сме го оставили.... просто го обожавам и никога ама никога не бих го заменила,защото мечтаех за него от както се помня,разбирате ли ? Най-накрая го имам и си представях Коледата ни заедно и как ще му купя нещо хубаво за рождения му ден :(( и не мога просто ,съжалявам
0
0
Една жена на 50
Една жена на 50
02.11.2013 17:24
Към всички, които съветват момичето да изостави любимото си зайче - ако детето ви се разболее от заразна болест, ще го изоставите ли? И аз имам зайче, също и дете и не бих изоставила някое от тях каквото и да се случи. Както казах по-долу, разбрала съм и то по трудния начин, че близките ни са най-ценното нещо.
0
0
Сара
Сара
02.11.2013 16:07
Абе вие луди ли сте бе? Ще застрашава живота и здравето не хорат, а вие ще съветвате да го оставят. Ако са здравомислещи родители ще го махнат, по- добре да и е мъчно известно време, отколкото да е болна. Айде помислете малко с тия глави, че заради едния домашен любимец не си заслужава живота!!!
0
0
Анонимен
Анонимен
02.11.2013 14:41
Аз имах 4 папагала, единия умря, много плаках за него и ми взеха друг, но и той умря... А и аз не го харесвах новия... Старият гледаше баща ми как играе на компютърни игри... Имах и 2 амадинки, но едната и тя умря... Имах и два заека... Но ги пуснахме... Всички животинки... И сега си имам котарак... Много си го обичкам... А колкото до зайчето, дали да го задържите... И да го задържите, трябва да се спазва голяма хигиена, да гледаш на не те драска, а когато те одраска, да го измиеш. А ако вашите са твърдо ЗА да го махнете, трябва да се помириш с последствията... Аз се помирих за старите ми животинки / дори не знам, дали още са живи / и сега си имам котка, както казах.. Искаха да ми махат и котката, защото много миришела и много късала тапети, но това вече не го дадох! Че според мен, ако много го искаш, родителите ти ще ти го оставят... Ако те разбират какво ти е.
0
0

Рейтинг

3.4
Общо гласували: 8
5 2
4 1
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка: